Gołąbki w sosie pomidorowym - zawijane inaczej
2021-03-29

łatwy
50 min
4
Gołąbki w sosie pomidorowym smakują wszystkim. Pasują na co dzień i od święta. Czasem warto coś w nich zmienić, na przykład sposób zawijania.
SKŁADNIKI
- 8 dużych kapuścianych liści
- 500 g mięsa mielonego
- 2 łyżki tartej bułki lub 1 czerstwa, uprzednio namoczona
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście kapusty sparzyć. Szczypior zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Ryż ugotować według zaleceń na opakowaniu.
- Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, następnie cebulę przełożyć do miski.
- Na tym samym tłuszczu usmażyć czosnek, dodać przecier pomidorowy, posolić i popieprzyć do smaku, zagotować.
- Do mięsa dodać ostudzoną cebulę, ugotowany ryż, jajko, doprawić do smaku i wyrobić na gładką masę.
- Mięso podzielić na 8 części, uformować kotlety, które ułożyć na środku kapuścianego liścia i zawijać, jak paczkę. Każdą paczuszkę zawiązać sparzonym szczypiorem.
- Gołąbki ułożyć w płaskim rondlu, zalać sosem pomidorowym i dusić na małym ogniu przez ok. 40 minut. W razie potrzeby sos uzupełniać gorącą wodą.
- Podawać po dwa gołąbki, obficie polane sosem.