Gęsie udka z czerwoną kapustą: przepis na gęsinę
2021-10-20
łatwy
35 min
4
Gęsie udka z czerwoną kapustą to doskonały pomysł na szybki, sycący i przede wszystkim pyszny obiad. Warto często sięgać po gęsinę, która stopniowo wraca na kulinarne salony. W przepis na gęsie udka wykorzystujemy też czerwoną kapustę, zwaną modrą.
SKŁADNIKI
- 2 duże gęsie udka
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 jabłko antonówka
- 1/4 l bulionu drobiowego
- 1 łyżka smalcu wieprzowego
- 2 cebule
- 1 marchewka
- kawałek laski cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki łagodnego octu
- sól
- pieprz
- majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gęsie udka nacieramy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a marchewkę po obraniu kroimy na plastry.
- Na patelni rozgrzewamy smalec i dosyć mocno rumienimy na nim udka. Dodajemy połowę cebuli, marchewkę i dalej razem smażymy.
- Posypujemy majerankiem, podlewamy połową bulionu, a po zagotowaniu przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu przez około 1 godz., zbierając co jakiś czas tłuszcz.
- Równocześnie szatkujemy kapustę i kroimy jabłko na ćwiartki. Wlewamy do garnka zebrany tłuszcz i podsmażamy na nim resztę cebuli.
- Dodajemy kapustę, jabłko, cukier, cynamon, ocet i polewamy resztą bulionu. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny, mieszając.
- Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Podajemy na półmisku gorącą, obłożoną uduszonymi udkami.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi