Genialne placki ziemniaczane z mięsem mielonym i cukinią

2021-03-29
Genialne placki ziemniaczane z mięsem mielonym i cukinią
Autor: Shutterstock Placki ziemniaczane z mięsem mielonym -  dla leniwych, oszczędnych i sprytnych
łatwy
40 min
4

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym i cukinią to danie genialne, z cyklu 2 w 1. Mamy  tu ziemniaki i mięso  usmażone razem, co więcej - tworzące pyszną kombinację! Placki doskonale smakują z sosem tzatziki, pomidorowym lub czosnkowym

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3-4 ziemniaki
  • 1 mała lub pół większej cukinii
  • 250 g mięsa mielonego, np. z indyka
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, starając się je jak najbardziej rozdrobnić - aż przestanie być surowe. Warto doprawić je od razu solą, pieprzem i majerankiem.
  • Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak samo cukinię ze skórką.
  • Wymieszać wszystkie składniki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, ser i mąkę, doprawić wszystko do smaku.
  • Solidnie wyrobić, najlepiej ręką, by masa była w miarę jednolita.
  • Smażyć dość grube placki, grubości ok. 1 cm, można nadać im kształt obręczą- po ok. 3-4 minuty z każdej strony, uważając żeby się nie przypaliły (ewentualnie można je "dopiec" w piekarniku).