Genialne placki ziemniaczane z mięsem mielonym i cukinią
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym i cukinią to danie genialne, z cyklu 2 w 1. Mamy tu ziemniaki i mięso usmażone razem, co więcej - tworzące pyszną kombinację! Placki doskonale smakują z sosem tzatziki, pomidorowym lub czosnkowym
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3-4 ziemniaki
- 1 mała lub pół większej cukinii
- 250 g mięsa mielonego, np. z indyka
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- majeranek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, starając się je jak najbardziej rozdrobnić - aż przestanie być surowe. Warto doprawić je od razu solą, pieprzem i majerankiem.
- Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak samo cukinię ze skórką.
- Wymieszać wszystkie składniki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, ser i mąkę, doprawić wszystko do smaku.
- Solidnie wyrobić, najlepiej ręką, by masa była w miarę jednolita.
- Smażyć dość grube placki, grubości ok. 1 cm, można nadać im kształt obręczą- po ok. 3-4 minuty z każdej strony, uważając żeby się nie przypaliły (ewentualnie można je "dopiec" w piekarniku).