Genialne placki ziemniaczane z mięsem mielonym i cukinią

2020-04-06
Genialne placki ziemniaczane z mięsem mielonym i cukinią
Autor: Shutterstock Placki ziemniaczane z mięsem mielonym -  dla leniwych, oszczędnych i sprytnych
łatwy
40 min
4

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym i cukinią to danie genialne, z cyklu 2 w 1. Mamy  tu ziemniaki i mięso  usmażone razem, co więcej - tworzące pyszną kombinację! Placki doskonale smakują z sosem tzatziki, pomidorowym lub czosnkowym

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

3-4 ziemniaki

1 mała lub pół większej cukinii

250 g mięsa mielonego, np. z indyka

3 łyżki startego żółtego sera

2 ząbki czosnku

2 łyżki mąki pszennej

1 jajko

majeranek

sól, pieprz

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, starając się je jak najbardziej rozdrobnić - aż przestanie być surowe. Warto doprawić je od razu solą, pieprzem i majerankiem.

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak samo cukinię ze skórką.

Wymieszać wszystkie składniki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, ser i mąkę, doprawić wszystko do smaku.

Solidnie wyrobić, najlepiej ręką, by masa była w miarę jednolita.

Smażyć dość grube placki, grubości ok. 1 cm, można nadać im kształt obręczą- po ok. 3-4 minuty z każdej strony, uważając żeby się nie przypaliły (ewentualnie można je "dopiec" w piekarniku).