Frykadelki z pęczaku - pyszne kotlety z kaszy i marchewki

2021-03-29
Frykadelki z pęczaku - pyszne kotlety z kaszy i marchewki
Autor: Shutterstock Frykadelki z pęczaku to niedrogie a smaczne i sycące kotleciki.
łatwy
35 min
4

Frykadelki z pęczaku to pyszne kotlety na bazie kaszy i marchewki. Mają trzy podstawowe zalety: są smaczne i sycące, łatwo je przygotować, a do tego są tanie. Wystarczy 30 minut i kilka składników, które zazwyczaj mamy w domu, aby zrobić pyszny obiad, który nie nadwyręży domowego budżetu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g pęczaku
  • 0,5 kostki bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki tartej bułki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bulion zagotować z 2 szklankami wody, dodać kasze i ugotować do miękkości. Odcedzić.
  • Marchewkę i cebulę obrać. Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach a cebule posiekać.
  • Wymieszać kaszę z marchewką i cebulą, chwilę razem podgrzewać pod przykryciem, po czym odstawić do ostygnięcia.
  • Do przestudzonej kaszy dodać jajka, mąkę i bułkę tartą, przyprawić do smaku.
  • Z masy formować niewielkie frykadelki i smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony.