Frykadelki z pęczaku - pyszne kotlety z kaszy i marchewki
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Frykadelki z pęczaku to pyszne kotlety na bazie kaszy i marchewki. Mają trzy podstawowe zalety: są smaczne i sycące, łatwo je przygotować, a do tego są tanie. Wystarczy 30 minut i kilka składników, które zazwyczaj mamy w domu, aby zrobić pyszny obiad, który nie nadwyręży domowego budżetu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g pęczaku
- 0,5 kostki bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki tartej bułki
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulion zagotować z 2 szklankami wody, dodać kasze i ugotować do miękkości. Odcedzić.
- Marchewkę i cebulę obrać. Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach a cebule posiekać.
- Wymieszać kaszę z marchewką i cebulą, chwilę razem podgrzewać pod przykryciem, po czym odstawić do ostygnięcia.
- Do przestudzonej kaszy dodać jajka, mąkę i bułkę tartą, przyprawić do smaku.
- Z masy formować niewielkie frykadelki i smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony.