Frykadelki z mielonego mięsa w sosie grzybowym
2021-03-29
średni
60 min
4
Frykadelki z mielonego mięsa to pomysł na mielone kotlety w nieco innej wersji. Danie znakomicie smakuje z kaszą jęczmienną lub gryczaną oraz tradycyjną surówką z kiszonej kapusty i marchewki. Można do niego podać również ziemniaki i kiszone ogórki.
SKŁADNIKI
- pół kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 10 cieniutkich plasterków wędzonego boczku
- łyżeczka musztardy
- mała bułka
- 1 jajko
- sól, pieprz i trochę mąki
- Na sos:
- 4 suszone grzyby
- łyżka masła
- łyżka mąki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby namoczyć i ugotować dzień wcześniej.
- Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną bułkę i jajko i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku
- Na oprószonej mąką stolnicy formować z mięsa placuszki o grubości pół cm.
- Na każdy mięsny placek położyć 2 plasterki boczku i posmarować musztardą. Zwinąć w zrazy.
- Zrazy obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.
- Usmażone frykadelki ułożyć w rondelku i zalać wywarem z grzybów. Dodać grzyby pokrojone w paski i dusić na niewielkim ogniu 20 min.
- Sos można zaprawić zasmażką z mąki i masła.