Klopsiki ziołowe z wątróbkową niespodzianką: przepis

2021-03-29
Klopsiki ziołowe z wątróbkową niespodzianką: przepis
Autor: Shutterstock Klopsik, w których niespodzianką mogą być oliwki, cebulka, wątróbka...
łatwy
50 min
4

Frykadele  nadziewane wątróbką to oryginalny pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa indyka. Można podawać je na zimno jako elegancką przekąskę, ale wtedy powinny być uformowane w znacznie mniejsze kulki, a wątróbkę mogą zastąpić oliwki, pieczarki, kostki żółtego sera lub miniaturowa marynowana cebulka.

Więcej przepisów w książce „Wyśmienite dania z drobiu”.

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonego indyka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 wątróbki drobiowe
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • Panierka:
  • 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mielone mięso wyrobić z jajkami, bułką tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, kilkoma łyżkami wody, natką i ziołami, doprawić solą i pieprzem.
  • Wątróbki usmażyć na oleju, osączyć na papierowym ręczniku i każdą podzielić na cztery części.
  • Z mięsa mielonego zrobić niewielkie placuszki, na środku każdego położyć po kawałku wątróbki i uformować kulki.
  • Obtoczyć je w bułce tartej wymieszanej z orzechami. Usmażyć na rumiano na oleju. Podawać z ziemniakami purée i surówką, np. z selera i marchwi.