Filet z kurczaka z jabłkami. Szybkie danie nie tylko od święta
Dieta niskokaloryczna
Ta szybka propozycja na filet z kurczaka z dodatkiem jabłek to prawdziwa sensacja. Filety kurczaka z jabłkami prezentują się wyjątkowo atrakcyjnie, mają niezwykły aromat i smakują wyśmienicie – to absolutny hit nadchodzących miesięcy! Przygotowanie ich jest wyjątkowo ekspresowe. Wystarczy pokroić pierś z kurczaka, odpowiednio doprawić, usmażyć, a następnie dodać nieco jabłek.
Przygotowanie fileta z kurczaka to szybka sprawa, a jego delikatny smak doskonale harmonizuje z różnymi dodatkami. A co powiecie na odrobinę owocowego akcentu w postaci jabłek? Dzięki dodatkowi rodzynek stworzycie w swoim domu atmosferę sielskich wakacji. A ci, którzy kochają prawdziwą, domową kuchnię w stylu "jak u mamy" także będą oczarowani tym przepisami.
Domowy filet z kurczaka z jabłkami
Filet z kurczaka to bogate źródło składników odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie wielu osób. Przede wszystkim stanowi doskonałe źródło białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie. Jest to szczególnie istotne dla osób aktywnych fizycznie, sportowców, oraz dla tych, którzy starają się utrzymać lub zwiększyć masę mięśniową.
Ponadto filet z kurczaka dostarcza również witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B3 (niacyny) i witaminy B6 (pirydoksyny), które są ważne dla funkcjonowania układu nerwowego i przemiany materii. Witamina B3 wspomaga zdrowie skóry oraz poprawia kondycję układu krążenia. Witamina B6 jest niezbędna do syntezy hemoglobiny, enzymów oraz neuroprzekaźników.
Filet z kurczaka zawiera także składniki mineralne, takie jak fosfor, który jest ważny dla zdrowych kości i zębów, oraz selen, który działa jako przeciwutleniacz i wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu, filet z kurczaka jest często wybierany przez osoby dbające o zdrową dietę i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Warto jednak pamiętać o różnorodności w diecie i uzupełnianiu posiłków o inne źródła białka oraz składników odżywczych, aby zapewnić organizmowi kompleksową gamę potrzebnych substancji.
Jabłka są źródłem błonnika, witamin (takich jak witamina C i A) oraz składników mineralnych (np. potas, magnez). Zawierają antyoksydanty, które pomagają w ochronie przed uszkodzeniem komórek. Są także bogate w wodę, co wspiera nawodnienie organizmu. Fitonutrienty w skórce jabłek mogą wspierać zdrowie i układ immunologiczny. Mają niski indeks glikemiczny, co jest korzystne dla kontroli poziomu cukru we krwi. Dodanie jabłek do diety przynosi zdrowotne korzyści i dostarcza smaku i chrupkości.
SKŁADNIKI
- 2 podwójne filety z kurczaka,
- sól, pieprz,
- łyżeczka oleju, 4 jabłka,
- 150 ml soku jabłkowego,
- 4 łyżeczki rodzynek, ziarenka czerwonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso przekroić na cztery porcje, opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać olej, ułożyć mięso i smażyć 12 minut. W trakcie smażenia obrócić kilka razy. Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć pestki.
- Ćwiartki pokroić na plastry. Sok jabłkowy za- gotować z 8 łyżkami wody. Włożyć jabłka i rodzynki.
- Dusić 10 minut. Owoce z sosem przełożyć na talerz.
- Na owocach umieścić usmażone mięso. Posypać ziarenkami czerwonego pieprzu.
- Potrawę podawać z ryżem.