Filet z kurczaka w serowej panierce - danie z grilla lub patelni
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kurczak w serowej panierce to propozycja potrawy na grilla o niezapomnianym smaku. Gdy nie używasz grilla węglowego - danie z powodzeniem możesz przygotować na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Smakuje wyśmienicie!
Polecamy także przepis na Filet z kurczaka á la hasselback z serem i pomidorami oraz Smażona pierś kurczaka panierowana w kokosie
SKŁADNIKI
- 60 dkg filetu z kurczaka
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżka oregano
- 1 szklanka tartej bułki
- 1 łyżka startego parmezanu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki wody
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozmieszać jajka z wodą.
- Filety oprószyć rozmarynem, oregano, solą i pieprzem. Dokładnie wetrzeć przyprawy w mięso i odstawić na 30 minut.
- Każdą porcję zanurzać w miksturze jajecznej, a następnie obtoczyć w bułce z serem. Skropić oliwą.
- Drewniane szpadki do szaszłyków namoczyć w wodzie, nabić na nie porcje mięsa.
- Piec na średnio nagrzanym grillu, odwracając co 3 minuty do momentu, aż mięso będzie odpowiednio wypieczone.