Filet z kurczaka na pierzynce z młodej kapusty. Świetny obiad 2 w 1 gotowy w kilka chwil

Filet z kurczaka na pierzynce z młodej kapusty: przepis na obiad 2w1
Autor: Shutterstock.com Filety z piersi kurczaka zapieczone z młodą kapustą i boczkiem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Filet z kurczaka na pierzynce z młodej kapusty to idealny wiosenny obiad. Dzięki dodatkowi wędzonego boczku danie jest wyraziste. Wszyscy mięsożercy będą zachwyceni. Za jednym zamachem otrzymacie nie tylko soczyste kawałki mięsa, ale również pyszną jarzynkę. Oto przepis na łatwy obiad 2 w 1  z kurczaka, boczku i kapusty.

Młoda kapusta to kwintesencja wiosny. Warto ją częściej wykorzystywać w kuchni. Jest zdrowa, ma mnóstwo odżywczych składników i dużo błonnika. No i jest smaczna. 

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi kurczaka pokrojonego na sznycle
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, pokrojona
  • 4 ząbki czosnku, posiekane drobno
  • 800 g młodej kapusty, poszatkowanej
  • 2,25 szklanki (540 ml)) bulionu z kurczaka
  • 60 g surowego boczku wędzonego
  • sól i czarny pieprz
  • 2 łyżki koperku posiekanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę posyp solą i odstaw na 20 minut, następnie wygnieć ją dłońmi i odciśnij nadmiar soku. 
  • W garnku z grubym dnem lub na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj  posiekaną cebulę oraz czosnek, smaż do zeszklenia. 
  • Dodaj odciśniętą kapustę, przyprawy i wywar z kurczaka, dopraw solą i pieprzem czarnym, dobrze wymieszaj. Duś przez 10 minut. 
  • Kapustę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż sznycle przyprawione solą i pieprzem. Sznycle przykryj plasterkami boczku.
  • Wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 30 w temperaturze 180°C.
  • Podawaj z młodymi ziemniakami z wody lub pieczonymi. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej