Feijoada: przepis na brazylijski gulasz
2022-01-10
łatwy
90 min
4
Feijoada to gulasz wieprzowy z czarną fasolą uważany za brazylijską potrawę narodową. Jeśli nie próbowaliście nigdy kuchni brazylijskiej, to przepis na feijoada jest dla was.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg czarnej fasoli
- 30 dkg wędzonych żeberek
- 15 dkg wędzonego boczku
- 20 dkg pieczonego schabu
- 2 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- duża cebula
- natka pietruszki
- majeranek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę namocz na noc, wypłucz, ugotuj z listkiem laurowym i 3 ziarnami ziela.
- Mięsa pokrój, zalej w garnku wodą, dodaj listek laurowy i 3 ziarna ziela, gotuj ok. godziny, aż woda prawie wyparuje.
- 1/3 ugotowanej fasoli zmiksuj, wymieszaj z pozostałą.
- Dodaj mięsa, gotuj na małym ogniu.
- Na oliwie przesmaż posiekaną cebulę i czosnek.
- Przełóż do garnka z fasolą i mięsem, gotuj 30 minut.
- Dodaj majeranek i natkę.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli