Feijoada: przepis na brazylijski gulasz

2022-01-10
Feijoada: przepis na brazylijski gulasz
Autor: photos.com Feijoada to brazylijski gulasz z dodatkiem fasoli
łatwy
90 min
4

Feijoada to gulasz wieprzowy z czarną fasolą uważany za brazylijską potrawę narodową. Jeśli nie próbowaliście nigdy kuchni brazylijskiej, to przepis na feijoada jest dla was.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg czarnej fasoli
  • 30 dkg wędzonych żeberek
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 20 dkg pieczonego schabu
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • natka pietruszki
  • majeranek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę namocz na noc, wypłucz, ugotuj z listkiem laurowym i 3 ziarnami ziela.
  • Mięsa pokrój, zalej w garnku wodą, dodaj listek laurowy i 3 ziarna ziela, gotuj ok. godziny, aż woda prawie wyparuje.
  • 1/3 ugotowanej fasoli zmiksuj, wymieszaj z pozostałą.
  • Dodaj mięsa, gotuj na małym ogniu.
  • Na oliwie przesmaż posiekaną cebulę i czosnek.
  • Przełóż do garnka z fasolą i mięsem, gotuj 30 minut.
  • Dodaj majeranek i natkę.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli