Fasolka szparagowa po bretońsku

Fasolka szparagowa po bretońsku
Autor: Shutterstock Zamiast koncentratu pomidorowego można przygotować fasolkę z dodatkiem świeżych pomidorów
łatwy
35 min
6

Fasolka szparagowa po bretońsku to lżejsza odmiana lubianej jednogarnkowej potrawy. Przygotujesz ją szybko i bez kłopotu. To idealne danie w sezonie na fasolkę, gdy już brak ci pomysłów na jej wykorzystanie. Danie można przygotować także z fasolki mrożonej.

SKŁADNIKI

  • 1 kg fasolki szparagowej,
  • 3 cebule,
  • 400 g cienkiej kiełbasy,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • niewielki słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 1-1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • Sól, Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • 7 szklanek wody,
  • Fasolka Ewentualnie: mąka i masło na zasmażkę ( po 1-2 łyżki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną fasolkę szparagową kroimy w 2 cm kawałki. Płuczemy ją. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy przez kilka minut kiełbasę. Przekładamy ją do większego garnka.
  • Na tym samym tłuszczu smażymy kolejno boczek i cebule, przekładamy je do garnka.
  • Dodajemy fasolkę szparagową i zalewamy całość wodą, zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut (do miękkości fasolki).
  • Gdy fasolka będzie już prawie miękka na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy go 1-2 łyżkami wody, dodajemy cukier i przesmażamy przez 3-4 minuty na wolnym ogniu. Podsmażony koncentrat dodajemy do garnka z fasolką.
  • Następnie dodajemy majeranek, słodką i ostrą papryką, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Do zagęszczenia sosu pomidorowego możemy przygotować zasmażkę. Wystarczy rozpuścić 1-2 łyżki masła i podsmażyć chwilkę 1-2 łyżki mąki (biała zasmażka). Ilość mąki zależy od gęstości, jaką chcemy uzyskać. Dodajemy zasmażkę do garnka, mieszamy i gotujemy około 5 minut.
  • Danie podajemy ze świeżym pieczywem.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej