Fasolka szparagowa po bretońsku
2021-06-06
łatwy
35 min
6
Fasolka szparagowa po bretońsku to lżejsza odmiana lubianej jednogarnkowej potrawy. Przygotujesz ją szybko i bez kłopotu. To idealne danie w sezonie na fasolkę, gdy już brak ci pomysłów na jej wykorzystanie. Danie można przygotować także z fasolki mrożonej.
SKŁADNIKI
- 1 kg fasolki szparagowej,
- 3 cebule,
- 400 g cienkiej kiełbasy,
- 200 g wędzonego boczku,
- niewielki słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki majeranku,
- 1-1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- Sól, Pieprz,
- Olej do smażenia,
- 7 szklanek wody,
- Fasolka Ewentualnie: mąka i masło na zasmażkę ( po 1-2 łyżki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną fasolkę szparagową kroimy w 2 cm kawałki. Płuczemy ją. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy przez kilka minut kiełbasę. Przekładamy ją do większego garnka.
- Na tym samym tłuszczu smażymy kolejno boczek i cebule, przekładamy je do garnka.
- Dodajemy fasolkę szparagową i zalewamy całość wodą, zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut (do miękkości fasolki).
- Gdy fasolka będzie już prawie miękka na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy go 1-2 łyżkami wody, dodajemy cukier i przesmażamy przez 3-4 minuty na wolnym ogniu. Podsmażony koncentrat dodajemy do garnka z fasolką.
- Następnie dodajemy majeranek, słodką i ostrą papryką, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Do zagęszczenia sosu pomidorowego możemy przygotować zasmażkę. Wystarczy rozpuścić 1-2 łyżki masła i podsmażyć chwilkę 1-2 łyżki mąki (biała zasmażka). Ilość mąki zależy od gęstości, jaką chcemy uzyskać. Dodajemy zasmażkę do garnka, mieszamy i gotujemy około 5 minut.
- Danie podajemy ze świeżym pieczywem.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?