Fantazyjny schab-tulipan – możesz go podać na obiad albo jako wędlinę na chleb
2022-07-01
łatwy
90 min
6
Do pieczeni najlepszy będzie kawałek schabu, który jest gruby od góry – bardziej wysoki niż długi.
SKŁADNIKI
- ok. kilogramowy kawałek schabu wieprzowego bez kości
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra papryka, tymianek suszony
- farsz:
- garść łuskanych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 średniej wielkości jabłko
- natka pietruszki
- 4 łyżki mleka
- 4 czubate łyżeczki bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować mięso. Umyć, osuszyć.
- Wzdłuż mięsa po środku zrobić głębokie nacięcie-kieszonkę. Następnie zrobić dwa nacięcia promieniście po obu bokach. Gdy będziemy kroić plastry pieczeni, uzyskamy wówczas efekt płatków tulipana.
- Mięso dobrze natrzeć przyprawami i odstawić w chodne miejsce przynajmniej na godzinę.
- Posiekać orzechy, natkę pietruszki drobno poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z tych składników przygotować farsz: wymieszać je, dodać jajko, mleko oraz bułkę tartą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Nacięcia zrobione w schabie wypełnić przygotowanym farszem.
- Mięso związać bawełniany sznurkiem lub włożyć w specjalną siatkę, po to, by miało po upieczeniu zwartą formę.
- Przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia. Piec w temperaturze 180–200ºC przez około godzinę. Przed końcem pieczenia, delikatnie rozciąć folię, aby nie uronić sosu, który powstał w trakcie pieczenia. Zostawić w piekarniku jeszcze na 10–15 minut (aż pieczeń będzie miękka i lekko przyrumieniona).
- Po upieczeniu pozwolić pieczeni odpocząć (jakieś 15–20 minut).
- Schab-tulipan polany sosem z pieczeni to pyszne danie główne na ciepło. Wyśmienicie się sprawdzi także jako wędlina na kanapce.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne