Fantazyjny schab-tulipan – możesz go podać na obiad albo jako wędlinę na chleb

Kanapka z pieczenią ze schabu
Autor: Shutterstock Schab-tulipan doskonale smakuje jako wędlina w kanapce
łatwy
90 min
6

Do pieczeni najlepszy będzie kawałek schabu, który jest gruby od góry – bardziej wysoki niż długi.

SKŁADNIKI

  • ok. kilogramowy kawałek schabu wieprzowego bez kości
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra papryka, tymianek suszony
  • farsz:
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki mleka
  • 4 czubate łyżeczki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować mięso. Umyć, osuszyć.
  • Wzdłuż mięsa po środku zrobić głębokie nacięcie-kieszonkę. Następnie zrobić dwa  nacięcia promieniście po obu bokach. Gdy będziemy kroić plastry pieczeni, uzyskamy wówczas efekt płatków tulipana.
  • Mięso dobrze natrzeć przyprawami i odstawić w chodne miejsce przynajmniej na godzinę.
  • Posiekać orzechy, natkę pietruszki drobno poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z tych składników przygotować farsz: wymieszać je, dodać jajko, mleko oraz bułkę tartą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Nacięcia zrobione w schabie wypełnić przygotowanym farszem.
  • Mięso związać bawełniany sznurkiem lub włożyć w specjalną siatkę, po to, by miało po upieczeniu zwartą formę.
  • Przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia. Piec w temperaturze 180–200ºC przez około godzinę. Przed końcem pieczenia, delikatnie rozciąć folię, aby nie uronić sosu, który powstał w trakcie pieczenia. Zostawić w piekarniku jeszcze na 10–15 minut (aż pieczeń będzie miękka i lekko przyrumieniona).
  • Po upieczeniu pozwolić pieczeni odpocząć (jakieś 15–20 minut).
  • Schab-tulipan polany sosem z pieczeni to pyszne danie główne na ciepło. Wyśmienicie się sprawdzi także jako wędlina na kanapce.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej