Dwudaniowy obiad z jednego skrzydła indyka? Prosty pomysł pozwoli ci zaoszczędzić czas
2022-06-28
łatwy
60 min
4
W czasie upałów chcemy spędzić jak najkrótszy czas w kuchni. Czy można za jednym razem zrobić dwa dania – w miarę szybko, pysznie i tanio? Sprawdźcie naszą propozycję.
Proponuję lekką letnią zupę jarzynową na skrzydle indyka. Jak to zupa, warzy się sama. A z mięsa, na którym jest gotowana zupa, zrobimy gulasz w sosie koperkowo-rodzynkowym.
SKŁADNIKI
- zupa:
- duże skrzydło indyka
- sezonowe warzywa: młoda marchew, seler wraz z nacią, por, brokuł, groszek, fasolka szparagowa itp.
- przyprawy: 2 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, listek laurowy, goździk, łyżeczka ziaren kolendry, szczypta kurkumy
- skórka z cytryny ekologicznej (bądź z limoncello)
- sos:
- pęczek koperku
- łyżka mąki pszennej
- łyżka masła
- ok. 1–1,5 szklanki wywaru
- garść rodzynek
- przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta papryki (wedle preferencji: słodkiej lub ostrej)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa myjemy i kroimy w grubą kostkę, pora w talarki, brokuł rozdzielamy na różyczki, a jego łodygę kroimy w krążki. Kroimy też 2–3 łodygi z nacią młodego selera.
- Do wrzącej wody wkładamy mięso. Dokładamy skórkę cytryny oraz przyprawy poza solą. Gotujemy na małym ogniu, szumujemy.
- Gdy mięso zacznie być miękkie, doprawiamy wywar solą.
- Wyciągamy mięso z wywaru. Odlewamy 1–1,5 szklanki wywaru, który studzimy.
- Wywar w garze doprowadzamy do wrzenia i dorzucamy warzywa, poza różyczkami brokułu. Dodamy je dopiero, gdy warzywa zmiękną. Różyczki dojdą pod przykryciem po wyłączeniu gazu.
- Obieramy mięso ze skrzydła i kroimy je w grube kawałki.
- Mięso wraz z rodzynkami przekładamy do rondla i zalewamy wywarem – tyle, by pokrył mięso. Całość podgrzewamy.
- Siekamy koperek. Przyznam, że do sosu wolę dodawać ususzony koper, bo uważam, że jest bardziej wyrazisty i aromatyczny.
- Sporządzamy sos. Rozpuszczamy masło i szybko rozprowadzamy w nim mąkę. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy białym pieprzem, utartą gałką muszkatołową, ewentualnie solą. Dorzucamy koperek. Ponownie stawiamy na ogniu i do całości, szybko mieszając, dodajemy przestudzony wywar.
- Nasz koperkowy beszamel dodajemy do mięsa. Całość gotujemy chwilę, często mieszając, by się nie przypaliło.
- W ten sposób mamy 2 dania: letnią zupę jarzynową i indyka w sosie koperkowo-rodzynkowym, do którego świetnie pasuje bagietka, ryż lub opiekane młode ziemniaki.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego