Dwudaniowy obiad z jednego skrzydła indyka? Prosty pomysł pozwoli ci zaoszczędzić czas

Indyk w sosie koperkowo-rodzynkowym
Autor: Shutterstock Mięso z zupy można wykorzystać do dania drugiego, np. zrobić indyka w sosie koperkowo-rodzynkowym
łatwy
60 min
4

W czasie upałów chcemy spędzić jak najkrótszy czas w kuchni. Czy można za jednym razem zrobić dwa dania – w miarę szybko, pysznie i tanio? Sprawdźcie naszą propozycję.

Proponuję lekką letnią zupę jarzynową na skrzydle indyka. Jak to zupa, warzy się sama. A z mięsa, na którym jest gotowana zupa, zrobimy gulasz w sosie koperkowo-rodzynkowym.

SKŁADNIKI

  • zupa:
  • duże skrzydło indyka
  • sezonowe warzywa: młoda marchew, seler wraz z nacią, por, brokuł, groszek, fasolka szparagowa itp.
  • przyprawy: 2 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, listek laurowy, goździk, łyżeczka ziaren kolendry, szczypta kurkumy
  • skórka z cytryny ekologicznej (bądź z limoncello)
  • sos:
  • pęczek koperku
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka masła
  • ok. 1–1,5 szklanki wywaru
  • garść rodzynek
  • przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta papryki (wedle preferencji: słodkiej lub ostrej)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa myjemy i kroimy w grubą kostkę, pora w talarki, brokuł rozdzielamy na różyczki, a jego łodygę kroimy w krążki. Kroimy też 2–3 łodygi z nacią młodego selera.
  • Do wrzącej wody wkładamy mięso. Dokładamy skórkę cytryny oraz przyprawy poza solą. Gotujemy na małym ogniu, szumujemy.
  • Gdy mięso zacznie być miękkie, doprawiamy wywar solą.
  • Wyciągamy mięso z wywaru. Odlewamy 1–1,5 szklanki wywaru, który studzimy.
  • Wywar w garze doprowadzamy do wrzenia i dorzucamy warzywa, poza różyczkami brokułu. Dodamy je dopiero, gdy warzywa zmiękną. Różyczki dojdą pod przykryciem po wyłączeniu gazu.
  • Obieramy mięso ze skrzydła i kroimy je w grube kawałki.
  • Mięso wraz z rodzynkami przekładamy do rondla i zalewamy wywarem – tyle, by pokrył mięso. Całość podgrzewamy.
  • Siekamy koperek. Przyznam, że do sosu wolę dodawać ususzony koper, bo uważam, że jest bardziej wyrazisty i aromatyczny.
  • Sporządzamy sos. Rozpuszczamy masło i szybko rozprowadzamy w nim mąkę. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy białym pieprzem, utartą gałką muszkatołową, ewentualnie solą. Dorzucamy koperek. Ponownie stawiamy na ogniu i do całości, szybko mieszając, dodajemy przestudzony wywar.
  • Nasz koperkowy beszamel dodajemy do mięsa. Całość gotujemy chwilę, często mieszając, by się nie przypaliło.
  • W ten sposób mamy 2 dania: letnią zupę jarzynową i indyka w sosie koperkowo-rodzynkowym, do którego świetnie pasuje bagietka, ryż lub opiekane młode ziemniaki.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej