Duszona gicz cielęca: przepis na włoskie osso buco

2021-03-29
Duszona gicz cielęca, przepis na włoskie osso buco
Autor: thinkstockphotos.com Duszona gicz cielęca to proste i jednocześnie danie. 
łatwy
20 min
4

Osso buco to potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najpopularniejsza jest jednak wersja mediolańska, w której gicz cielęca jest kolejno obsmażona, a następnie duszona w winie i pomidorach. Osso buco alla Milanese podaje się z dodatkiem gremolaty, która składa się z drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej. Do tego dania używa się giczy cielęcej pokrojonej w poprzek na grube plastry z kością w środku. Jak przyrządzić przysmak kuchni włoskiej, duszoną gicz cielęcą - Osso buco? Wyjaśniamy krok po kroku. 

SKŁADNIKI

  • gicz cielęca z kością ok.1 kg pokrojona w grube plastry
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 4 posiekane pomidory bez skóry lub puszka pomidorów we własnym soku
  • 2 cebule pokrojone 
  • 2 marchewki pokrojone 
  • 2 łodygi selera 
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  •  
  • Na gremolatę:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka startej skórki cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w kostkę. Marchew i selera pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Czosnek drobno posiekać. 
  • Golonkę popieprzyć i obtoczyć w mące.
  • W sporym garnku z grubym dnem obsmażyć mięso na gorącej oliwie, wyjąć.
  • Do garnka wrzucić masło, cebulę, marchew i selera, podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i tymianek, po chwili pomidory, wino i rosół, zagotować.
  • Do garnka włożyć z powrotem mięso. Wstawić do piekarnika na ok.1,5 godziny. Piec, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Jeżeli sos jest za rzadki odparować na ogniu.
  • W czasie, gdy mięso się piecze, przygotować gremolatę. Drobno posiekać ząbek czosnku, dodać do niego startą skórkę cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. 
  • Podawać posypane gremolatą oraz puree ziemniaczanym
Redakcja
więcej