Duszona gicz cielęca: przepis na włoskie osso buco
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Osso buco to potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najpopularniejsza jest jednak wersja mediolańska, w której gicz cielęca jest kolejno obsmażona, a następnie duszona w winie i pomidorach. Osso buco alla Milanese podaje się z dodatkiem gremolaty, która składa się z drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej. Do tego dania używa się giczy cielęcej pokrojonej w poprzek na grube plastry z kością w środku. Jak przyrządzić przysmak kuchni włoskiej, duszoną gicz cielęcą - Osso buco? Wyjaśniamy krok po kroku.
SKŁADNIKI
- gicz cielęca z kością ok.1 kg pokrojona w grube plastry
- mąka do obtoczenia mięsa
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki rosołu
- 4 posiekane pomidory bez skóry lub puszka pomidorów we własnym soku
- 2 cebule pokrojone
- 2 marchewki pokrojone
- 2 łodygi selera
- 1 ząbek czosnku
- tymianek
- sól
- pieprz
- Na gremolatę:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka startej skórki cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w kostkę. Marchew i selera pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Czosnek drobno posiekać.
- Golonkę popieprzyć i obtoczyć w mące.
- W sporym garnku z grubym dnem obsmażyć mięso na gorącej oliwie, wyjąć.
- Do garnka wrzucić masło, cebulę, marchew i selera, podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i tymianek, po chwili pomidory, wino i rosół, zagotować.
- Do garnka włożyć z powrotem mięso. Wstawić do piekarnika na ok.1,5 godziny. Piec, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Jeżeli sos jest za rzadki odparować na ogniu.
- W czasie, gdy mięso się piecze, przygotować gremolatę. Drobno posiekać ząbek czosnku, dodać do niego startą skórkę cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
- Podawać posypane gremolatą oraz puree ziemniaczanym.