Drobiowy paprykarz z dynią: najlepszy przepis na duszone udka kurczaka
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Drobiowy paprykarz z dynią to sycące danie pełne rozpływającego się w ustach mięsa i pysznych warzyw. To także najlepszy przepis na duszone udka kurczaka. Wystarczy wszystko przygotować i wstawi do piekarnika, aby po 1 godzinie cieszyć się aromatycznym daniem pełnym smaku!
SKŁADNIKI
- 3 ćwiartki kurczaka, podzielone na udka i golenie (pałki)
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 cebula, pokrojona
- 1-2 papryki czerwone lub żółte, pokrojona na kawałki
- 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1 marchew, pokrojona na małe kawałki
- 400 g dyni, pokrojonej w kostkę
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać udka i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Zrumienione udka przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na patelnię dodać jeszcze 1 łyżkę oleju, a po rozgrzaniu dodać pokrojoną cebulę, czosnek, marchew. Gdy cebula stanie się szklista dodać pokrojoną paprykę i dynię oraz sproszkowaną paprykę słodką. Smażyć jeszcze 3-5 minut.
- Dodać do zawartości patelni bulion, sól i pierz do smaku. Wymieszać.
- Tak przygotowanym sosem polać kurczaka. Przykryć pokrywką lub okryć folią aluminiową.
- Naczynie z paprykarzem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut w temperaturze 180C.
- Upieczonego kurczaka wyjąć z naczynia na półmisek. Do sosu dodać śmietanę, wymieszać i polać sosem kurczaka na półmisku. Podawać z gotowanym ryżem lub kluskami.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?