Drobiowe mielone ze śmietaną: niewiarygodnie soczyste i pyszne kotlety

Drobiowe mielone ze śmietaną: niewiarygodnie soczyste i pyszne kotlety
Autor: Shutterstock Delikatne w smaku, soczyste i pyszne mielone ze śmietaną
łatwy
30 min
4

Drobiowe kotlety mielone ze śmietaną to bardzo stary przepis. Chociaż nie dodaje się do nich ani cebuli, ani czosnku, kotlety są niewiarygodnie pyszne. Soczyste w środku, chrupiące z wierzchu kuszą wyglądem, zapachem i smakiem.

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 800 g mięsa mielonego z filetu drobiowego
  • 200 ml śmietany 18-22%
  • 150 g czerstwej bułki
  • 100 g masła
  • 3-5 łyżek tartej bułki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułkę pokroić na kawałki, zalać śmietaną i odstawić.
  • Masło rozpuścić i ostudzić.
  • Mielone mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną bułkę razem ze śmietaną, stopione masło, sól i pieprz.
  • Wszystko razem wymieszać, a potem wyrabiać jeszcze około 1 minuty.
  • Miskę przykryć folią lub pokrywką i wstawić do lodówki na 20 minut.
  • Z ochłodzonej masy mięsne formować zwilżonymi wodą dłońmi okrągłe kotlety.
  • Kotlety panierować w bułce tartej.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu przez 2-4 minuty do zrumieniena z każdej strony.
  • Podawać z marchewką z groszkiem.