Drobiowe mielone z kapustą: zdrowsza wersja kotletów
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Drobiowe mielone z kapustą to zdrowsza wersja tradycyjnych kotletów. Mięso z filetu drobiowego ma tę cechę, że po rozdrobnieniu jest niezwykle lepkie. Dlatego do przygotowanie kotletów nie potrzeba jajka. Mielone po usmażeniu będą soczyste. Dosłownie rozpływają się w ustach. Najlepiej podawać je z dobrej jakości keczupem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g filetu drobiowego z piersi kurczaka lub indyka
- 500 g kapusty białej, świeżej
- 250 g cebuli
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet drobiowy, kapustę i cebulę pokroić grubo.
- Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
- Masę przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
- Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować owalne kotlety.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Kotlety smażyć do zrumienienia.