Drobiowe kotlety mielone z ziemniakami zamiast bułki

Drobiowe kotlety mielone z ziemniakami zamiast bułki
Autor: Shutterstock.com Drobiowe kotlety mielone z ziemniakami zamiast bułki
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Drobiowe kotlety mielone z ziemniakami zamiast bułki są pyszne i soczyste. W tym przepisie do mielonego mięsa nie trzeba dodawać bułki, ani jajek. Dzięki dodatkowi kartofli kotlety z mięsa kurczaka i ziemniaków staną się miękkie i dobrze zachowają swój kształt. Do takich kotletów nie trzeba przygotowywać przystawki węglowodanowej. Wystarczy podać je z soczystą sałatką warzywną.

SKŁADNIKI

  • 800 g mięsa mielonego z filetu kurczaka lub indyka
  • 1 cebula, starta na tarce
  • 2 duże (300 g) ziemniaki, ugotowane i utłuczone na puree
  • 2 łyżki stołowe zieleniny (koperku, natki pietruszki, szczypiorku) drobno posiekanej
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól i czarny pieprz mielony - do smaku
  • mąka bezglutenowa do panierowania
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski dodać mielone mięso, startą cebulę, puree z ziemniaków, zieleninę i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. 
  • Zawartość miski wymieszać na jednorodną masę. Z masy formować owalne kotlety.
  • Kotlety panierować w mące. Nadmiar strzepnąć. Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z każdej strony.
  • Ponieważ kotlety będą jeszcze surowe w środku. Zmniejszyć ogień. Patelnie z kotletami nakryć pokrywką. Dusić jeszcze 15-20 minut. 
  • Podawać z soczystymi surówkami warzywnymi. Smacznego!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej