Drobiowe kotlety mielone z ziemniakami zamiast bułki
2022-03-25
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Drobiowe kotlety mielone z ziemniakami zamiast bułki są pyszne i soczyste. W tym przepisie do mielonego mięsa nie trzeba dodawać bułki, ani jajek. Dzięki dodatkowi kartofli kotlety z mięsa kurczaka i ziemniaków staną się miękkie i dobrze zachowają swój kształt. Do takich kotletów nie trzeba przygotowywać przystawki węglowodanowej. Wystarczy podać je z soczystą sałatką warzywną.
SKŁADNIKI
- 800 g mięsa mielonego z filetu kurczaka lub indyka
- 1 cebula, starta na tarce
- 2 duże (300 g) ziemniaki, ugotowane i utłuczone na puree
- 2 łyżki stołowe zieleniny (koperku, natki pietruszki, szczypiorku) drobno posiekanej
- 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól i czarny pieprz mielony - do smaku
- mąka bezglutenowa do panierowania
- olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski dodać mielone mięso, startą cebulę, puree z ziemniaków, zieleninę i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem.
- Zawartość miski wymieszać na jednorodną masę. Z masy formować owalne kotlety.
- Kotlety panierować w mące. Nadmiar strzepnąć. Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z każdej strony.
- Ponieważ kotlety będą jeszcze surowe w środku. Zmniejszyć ogień. Patelnie z kotletami nakryć pokrywką. Dusić jeszcze 15-20 minut.
- Podawać z soczystymi surówkami warzywnymi. Smacznego!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne