Doskonałe skrzydełka kurczaka pieczone z ziemniakami i marchewką
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Skrzydełka kurczaka pieczone z ziemniakami i marchewką będą smacznym i oszczędnym posiłkiem. Soczyste skrzydełka, pożywne ziemniaki i zdrowa marchew, która dzięki pieczeniu zachowuje wszystkie swoje składniki to najlepszy wybór, gdy karmimy bliskich.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg skrzydełek
- 1 kg ziemniaków, obranych jeśli mają gruba skórkę i pokrojonych na ósemki
- 1 cebula średniej wielkości, drobno posiekana
- 2 marchewki, pokrojone na talarki
- 2-4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Każde skrzydełko pokroić na 3 części. Końcówki skrzydełek zamrozić i wykorzystać później do przygotowania bulionu. Pozostałe części polać 1-2 łyżkami oleju i oprószyć przyprawą do kurczaka.
- Ziemniaki, cebulę i marchewkę włożyć do brytfanny lub na blachę do pieczenia. Polać 1-2 łyżkami oleju, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, aby olej otoczył warzywa. Dodać części skrzydełek i ponownie wymieszać.
- Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 45 minut.
- Po upływie 1 godziny, zdjąć folię, wymieszać zawartość naczynia i piec jeszcze 20 minut lub do chwili gdy skrzydełk i ziemniaki się przyrumienią.
- Podawać od razu, posypane posiekanym koperkiem.