Doskonałe nóżki kurczaka pieczone z brukselką: danie 2w1 na obiad
2021-03-29

średni
30 min
4
Nóżki kurczaka pieczone z brukselką to pyszne danie obiadowe. Do tego mamy tu 2w1, czyli mięso i warzywa na 1 (słownie: jednej) blasze. To nasz ulubiony przepis na doskonałe mięso i pyszną jarzynę na ciepło.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg pałek z kurczaka
- 500 g brukselki świeżej lub mrożonej
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki mieszanki włoskich ziół
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka octu balsamicznego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Na blachę do pieczenia wyłożyć nóżki kurczaka i brukselkę. Polać oliwą, oprószyć mieszanką włoskich ziół, solą i pieprzem. Wymieszać, aby zioła i przyprawy pokryły nóżki i brukselkę.
- Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut.
- W czasie gdy nóżki się pieką, przygotować balsamiczną glazurę.
- Ocet balsamiczny wlać do małego rondelka. Gotować na średnim ogniu przez 6-8 minut lub do chwili, gdy jego objętość zmniejszy się o połowę.
- Zdjąć rondelek ze zredukowanym octem z ognia, dodać miód, sproszkowany czosnek i sól. Wymieszać.
- Wyjąć blachę z nóżkami i brukselką, polać glazurą lub pokryć nią za pomocą pędzla. Wstawić ponownie na 2-4 minuty, aby się zapiekła.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami.