Doskonałe klopsiki w sosie pomidorowym z piekarnika
2022-04-25
łatwy
15 min
4
Doskonałe klopsiki w sosie pomidorowym z piekarnika? Czy to możliwe? Oczywiście że tak. I do tego całe przygotowanie zajmie tylko 15 minut oraz 50 minut na zapieczenie. Wstawiasz do piekarnika i masz czas tylko dla siebie.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 puszki po 400 g, krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka tłustej śmietany
- do smaku: sól, pieprz, oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g dojrzałej mozzarelli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od rozgrzania piekarnika. Ustaw temperaturę na 180°C i włącz grzanie.
- Mięso mielone przełóż do miski, dopraw posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i ziołami, wymieszaj. Następnie z masy sformuj około 16 małych klopsików i włóż je do naczynia żaroodpornego.
- W innej misce wymieszaj posiekane pomidory z koncentratem pomidorowym i tłustą śmietaną. Dopraw ponownie ziołami i solą, pieprzem i cukrem. Sosem polej klopsiki.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz klopsiki przez 50 minut. W międzyczasie zetrzyj mozzarellę na grubsze wiórki. Na 20 minut przed końcem posyp klopsiki startym serem.
- Podawaj z makaronem lub ryżem.
Jak uratować przesolone danie?