Domowy klops o smaku najlepszej pizzy pepperoni. Wystarczy dobre nadzienie

Klops o smaku pizzy pepperoni
Autor: Shutterstock Klops o smaku pizzy pepperoni to pyszne domowe danie obiadowe.
łatwy
60 min
6

Pomysłowe połącznie domowego klopsu ze smakami znakomitej pizzy pepperoni daje super smaczne danie, które pokochają i miłośnicy klopsów, i wielbiciele pizzy. Smaczne, pełne smakow i aromatów danie, idealne na wieczorny posiłek po ciężkim dniu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mielonego mięsa
  • 2 łyżki siekanej papepperoni
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże jajka
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • 4-5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • czarny pieprz
  • 2 szklanki tartej mozzarelli
  • Sos:
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 suszonego oregano
  • 1 łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta chili w płatkach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso delikatnie poluzuj rękoma i wymieszaj z pepperoni, natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Bułkę tartą wymieszaj z przyprawami i również dodaj do mięsa. Wymieszaj. Dodaj jajka i mleko i wyrób masę.
  • Masę mięsną przełóż do podłużnej foremki wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
  • Pośrodku masy zrób zagłębienie po całej długości klopsów. Na tyle głębokie i szerokie, aby zmieścić tam cały ser.
  • Po włożeniu mozarelli sklej dokładnie wierzch pieczeni i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 50 minut.
  • Składniki sosu włóż do garnuszka i podgrzewaj na średnim ogniu, aż się zagotuje. Zmniejsz ogień.
  • Następnie podgrzewaj mieszając, aż zacznie bulgotać i zgęstnieje, zazwyczaj trwa to ok 20 minut.
  • Upieczony klops wyjmij z piekarnika i foremki i dostaw na 10 minut. Podawaj w plastrach, polany sosem.
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?

Galeria: Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej