Domowy klops o smaku najlepszej pizzy pepperoni. Wystarczy dobre nadzienie
2022-11-10
łatwy
60 min
6
Pomysłowe połącznie domowego klopsu ze smakami znakomitej pizzy pepperoni daje super smaczne danie, które pokochają i miłośnicy klopsów, i wielbiciele pizzy. Smaczne, pełne smakow i aromatów danie, idealne na wieczorny posiłek po ciężkim dniu.
SKŁADNIKI
- 1 kg mielonego mięsa
- 2 łyżki siekanej papepperoni
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże jajka
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 3 łyżeczki przyprawy włoskiej
- 4-5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka soli
- czarny pieprz
- 2 szklanki tartej mozzarelli
- Sos:
- 1 opakowanie passaty pomidorowej
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 suszonego oregano
- 1 łyżeczki suszonej bazylii
- szczypta chili w płatkach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso delikatnie poluzuj rękoma i wymieszaj z pepperoni, natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Bułkę tartą wymieszaj z przyprawami i również dodaj do mięsa. Wymieszaj. Dodaj jajka i mleko i wyrób masę.
- Masę mięsną przełóż do podłużnej foremki wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
- Pośrodku masy zrób zagłębienie po całej długości klopsów. Na tyle głębokie i szerokie, aby zmieścić tam cały ser.
- Po włożeniu mozarelli sklej dokładnie wierzch pieczeni i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 50 minut.
- Składniki sosu włóż do garnuszka i podgrzewaj na średnim ogniu, aż się zagotuje. Zmniejsz ogień.
- Następnie podgrzewaj mieszając, aż zacznie bulgotać i zgęstnieje, zazwyczaj trwa to ok 20 minut.
- Upieczony klops wyjmij z piekarnika i foremki i dostaw na 10 minut. Podawaj w plastrach, polany sosem.
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?