Domowy baleron bez wędzenia. Sekretem jego smaku jest czas marynowania

domowy baleron bez wędzenia
Autor: Shutterstock Domowy baleron bez wędzenia jest pyszny i kruchy dzięki marynowaniu w przyprawach i wodzie.
łatwy
15 min
15

Pyszny i aromatyczny domowy baleron to pomysł na wędlinę na święta wielkanocne i nie tylko. Przyrządzony według tego sprawdzonego przepisu karczek wieprzowy jest delikatny, kruchy i soczysty. Jego sekretem jest czas marynowania w wodzie i aromatycznych przyprawach. Zobaczcie, jak zrobić obłędny domowy baleron bez wędzenia.

Baleron peklowany

Wędliny, które oferują sklepy spożywcze, są peklowane, sznurowane, gotowane, wędzone i parzone. W procesie produkcji często dodawane są konserwanty i inne niekorzystne dla zdrowia składniki. Przygotowując baleron w domu, mięso wystarczy poddać peklowaniu i gotowaniu. Sól peklowa odpowiada za smak, aromat i kruchość mięsa. Jest doskonałym naturalnym konserwantem, który zapobiega rozwojowi bakterii. Z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw sprawia, że wieprzowina jest pyszna, delikatna i smakuje o wiele lepiej niż gotowe wędliny ze sklepu. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi można zdobyć wiedzę, jak zrobić pyszny i kruchy baleron w łatwy sposób.

Jak zrobić domowy baleron bez wędzenia?

Przyrządzenie wędliny w domowych warunkach rozpoczyna się od utarcia przypraw w moździerzu. Aromatyczna mieszanka składa się z ząbków czosnku, majeranku, tymianku, czarnego pieprzu, goździków oraz cukru i soli peklowej. Przyprawami naciera się wieprzowinę, przekłada do siatki wędliniarskiej i wkłada do pojemnika z wodą, który należy wstawić do lodówki. Czas marynowania mięsa to dziesięć do czternastu dni. Co jakiś czas wieprzowinę należy obrócić. Kiedy miną dwa tygodnie, mięso wyjmuje się z wody, osusza i gotuje. Po dwóch godzinach trzeba je wyjąć, odstawić do ostygnięcia i już można cieszyć się smakiem pysznej domowej wędliny.

Przepis na domowy baleron bez wędzenia

  • To łatwy przepis na delikatną i soczystą wędlinę. Z przyrządzeniem baleronu poradzi sobie każdy, bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu.
  • Przygotowanie marynaty i mięsa to kilkanaście minut. Jednak aby móc spróbować obłędnej domowej wędliny, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Czas marynowania to minimum dziesięć dni.
  • Na liście składników znajduje się karkówka oraz przyprawy. Produkty są łatwo dostępne przez cały rok.
  • Siatkę wędliniarską można kupić w sklepach internetowych i dużych marketach. Jest dostępna także w hipermarketach budowlanych.
  • Jeżeli w czasie marynowania zalewa zmieni kolor, a zapach zacznie budzić wątpliwości, należy ją wylać i wlać świeżą wodę.
  • Baleron gotuje się w wodzie przez około dwie godziny, czyli po jednej godzinie na jeden kilogram mięsa.
  • Do mieszkanki przyprawowej można dodać inne suszone zioła i przyprawy. Może to być bazylia, oregano, rozmaryn, ziele angielskie lub kolorowy pieprz.

SKŁADNIKI

  • 2 kg karczku wieprzowego
  • 1 i 1/2 l przegotowanej ostudzonej wody
  • 50 g soli peklowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka cukru białego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 goździki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie przyprawy utrzeć w moździerzu i dokładnie natrzeć nimi mięso. Wieprzowinę przełożyć do siatki wędliniarskiej, a następnie do szczelnie zamykanego pojemnika. Wlać wodę, tak aby mięso w całości było pod jej powierzchnią. Pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na 10 do 14 dni.
  • Mięso wyjąć z wody i osuszyć. Włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować około 2 godzin.
  • Wyjąć, przełożyć na deskę i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej