Domowy baleron bez wędzenia. Sekretem jego smaku jest czas marynowania
Pyszny i aromatyczny domowy baleron to pomysł na wędlinę na święta wielkanocne i nie tylko. Przyrządzony według tego sprawdzonego przepisu karczek wieprzowy jest delikatny, kruchy i soczysty. Jego sekretem jest czas marynowania w wodzie i aromatycznych przyprawach. Zobaczcie, jak zrobić obłędny domowy baleron bez wędzenia.
Baleron peklowany
Wędliny, które oferują sklepy spożywcze, są peklowane, sznurowane, gotowane, wędzone i parzone. W procesie produkcji często dodawane są konserwanty i inne niekorzystne dla zdrowia składniki. Przygotowując baleron w domu, mięso wystarczy poddać peklowaniu i gotowaniu. Sól peklowa odpowiada za smak, aromat i kruchość mięsa. Jest doskonałym naturalnym konserwantem, który zapobiega rozwojowi bakterii. Z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw sprawia, że wieprzowina jest pyszna, delikatna i smakuje o wiele lepiej niż gotowe wędliny ze sklepu. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi można zdobyć wiedzę, jak zrobić pyszny i kruchy baleron w łatwy sposób.
Jak zrobić domowy baleron bez wędzenia?
Przyrządzenie wędliny w domowych warunkach rozpoczyna się od utarcia przypraw w moździerzu. Aromatyczna mieszanka składa się z ząbków czosnku, majeranku, tymianku, czarnego pieprzu, goździków oraz cukru i soli peklowej. Przyprawami naciera się wieprzowinę, przekłada do siatki wędliniarskiej i wkłada do pojemnika z wodą, który należy wstawić do lodówki. Czas marynowania mięsa to dziesięć do czternastu dni. Co jakiś czas wieprzowinę należy obrócić. Kiedy miną dwa tygodnie, mięso wyjmuje się z wody, osusza i gotuje. Po dwóch godzinach trzeba je wyjąć, odstawić do ostygnięcia i już można cieszyć się smakiem pysznej domowej wędliny.
Przepis na domowy baleron bez wędzenia
- To łatwy przepis na delikatną i soczystą wędlinę. Z przyrządzeniem baleronu poradzi sobie każdy, bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu.
- Przygotowanie marynaty i mięsa to kilkanaście minut. Jednak aby móc spróbować obłędnej domowej wędliny, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Czas marynowania to minimum dziesięć dni.
- Na liście składników znajduje się karkówka oraz przyprawy. Produkty są łatwo dostępne przez cały rok.
- Siatkę wędliniarską można kupić w sklepach internetowych i dużych marketach. Jest dostępna także w hipermarketach budowlanych.
- Jeżeli w czasie marynowania zalewa zmieni kolor, a zapach zacznie budzić wątpliwości, należy ją wylać i wlać świeżą wodę.
- Baleron gotuje się w wodzie przez około dwie godziny, czyli po jednej godzinie na jeden kilogram mięsa.
- Do mieszkanki przyprawowej można dodać inne suszone zioła i przyprawy. Może to być bazylia, oregano, rozmaryn, ziele angielskie lub kolorowy pieprz.
SKŁADNIKI
- 2 kg karczku wieprzowego
- 1 i 1/2 l przegotowanej ostudzonej wody
- 50 g soli peklowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka cukru białego
- 10 ziaren pieprzu
- 2 goździki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie przyprawy utrzeć w moździerzu i dokładnie natrzeć nimi mięso. Wieprzowinę przełożyć do siatki wędliniarskiej, a następnie do szczelnie zamykanego pojemnika. Wlać wodę, tak aby mięso w całości było pod jej powierzchnią. Pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na 10 do 14 dni.
- Mięso wyjąć z wody i osuszyć. Włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować około 2 godzin.
- Wyjąć, przełożyć na deskę i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.