Domowe kotlety z mięsa mielonego i kabaczka
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Domowe kotlety z mięsa mielonego i kabaczka to świetny sposób na zdrowy posiłek. Kabaczek (także cukinia) dodany do kotletów obniża ich kaloryczność i dostarcza cennego błonnika. Kotlety są soczyste i bardzo smaczne. Mielone można przygotować zarówno z mięsa wieprzowego, jak i drobiowego. Bardzo smaczne będą również wieprzowo-wołowe. Wybierz ten gatunek, który ci najbardziej odpowiada. Rodzaj i ilość przypraw możesz modyfikować zgodnie ze swoim gustem.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego
- 1 młody kabaczek lub cukinia, około 300 g
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kabaczek umyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach.
- Wiórki kabaczka lekko odciśnij, przełóż do miski. Dodaj mielone mięso, roztrzepana jajka, kaszę manną, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być jednorodna.
- Z mięsno-warzywnej masy zwilżonymi wodą dłońmi formuj kule jednakowej wielkości. Następnie lekko je spłaszcz, aby uzyskać okrągłe kotlety.
- Kotlety panieruj w mące i smaż na rozgrzanym oleju.
- Kotlety podawaj z surówkami ze świeżych warzyw.