Domowe kotlety z mięsa mielonego i kabaczka

2021-03-29
Domowe kotlety z mięsa mielonego i kabaczka
Autor: Shutterstock Soczyste i wilgotne w środku kotlety mielone z kabaczkiem
łatwy
45 min
4

Domowe kotlety z mięsa mielonego i kabaczka to świetny sposób na zdrowy posiłek. Kabaczek (także cukinia) dodany do kotletów obniża ich kaloryczność i dostarcza cennego błonnika. Kotlety są soczyste i bardzo smaczne. Mielone można przygotować zarówno z mięsa wieprzowego, jak i drobiowego. Bardzo smaczne będą również wieprzowo-wołowe. Wybierz ten gatunek, który ci najbardziej odpowiada. Rodzaj i ilość przypraw możesz modyfikować zgodnie ze swoim gustem. 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego
  • 1 młody kabaczek lub cukinia, około 300 g
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kabaczek umyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach. 
  • Wiórki kabaczka lekko odciśnij, przełóż do miski. Dodaj mielone mięso, roztrzepana jajka, kaszę manną, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być jednorodna. 
  • Z mięsno-warzywnej masy zwilżonymi wodą dłońmi formuj kule jednakowej wielkości. Następnie lekko je spłaszcz, aby uzyskać okrągłe kotlety. 
  • Kotlety panieruj w mące i smaż na rozgrzanym oleju. 
  • Kotlety podawaj z surówkami ze świeżych warzyw.