Domowa fasolka po bretońsku: przepis babci Irenki
2021-11-04
łatwy
60 min
4
Lubisz domową fasolkę po bretońsku? To danie idealne na chłodne jesienne i zimowe dni. Wypróbuj przepis babci Irenki na smaczną fasolkę po bretońsku.
Zamiast fasolki wolisz inne strączkowe? Na przykład cieciorkę? ZOBACZ WIDEO:
SKŁADNIKI
- 50 dag fasoli
- 25 dag wędzonego boczku
- 30 dag kiełbasy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc.
- Następnego dnia odlać wodę, zalać fasolę świeżą wodą i gotować do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbasą.
- Gdy fasola będzie miękka, doprawić cukrem, solą, pieprzem i majerankiem.
- Dodać koncentrat pomidorowy.
- Zasmażyć mąkę na smalcu, dodać do fasolki, przyprawić roztartym czosnkiem.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli