Domowa fasolka po bretońsku: przepis babci Irenki

2017-03-20
Danuta Rawicka
Domowa fasolka po bretońsku: przepis babci Irenki
Autor: thinkstockphotos.com Fasolka po bretońsku to porcja zdrowego białka i mikroelementów
łatwy
60 min
4

Lubisz domową fasolkę po bretońsku? To danie idealne na chłodne jesienne i zimowe dni. Wypróbuj przepis babci Irenki  na smaczną fasolkę po bretońsku.

Składniki

50 dag fasoli

25 dag wędzonego boczku

30 dag kiełbasy

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka cukru

1 liść laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

sól, pieprz

ząbek czosnku,

1 łyżeczka majeranku

1 łyżka smalcu

1 łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc.

Następnego dnia odlać wodę, zalać fasolę świeżą wodą i gotować do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbasą.

Gdy fasola będzie miękka, doprawić cukrem, solą, pieprzem i majerankiem.

Dodać koncentrat pomidorowy.

Zasmażyć mąkę na smalcu, dodać do fasolki, przyprawić roztartym czosnkiem.

Zamiast fasolki wolisz inne strączkowe? Na przykład cieciorkę? ZOBACZ WIDEO: