Dietetyczny kurczak z piekarnika, jak smażony! Pyszny i łatwy
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Dietetyczny kurczak z piekarnika, jak smażony? Tak, to możliwe. Wszyscy uwielbiamy smażonego kurczaka. Co jednak zrobić, gdy zdrowie nie pozwala nam jeść smażonych udek? Możemy je upiec. Panierowane udka kurczaka z piekarnika są pyszne i tak łatwe do przygotowania.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8-10 sztuk udek z kurczaka ze skórą
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka papryki
- 3 łyżeczki soli kuchennej
- 2 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220C.
- Naczynie do pieczenia lub brytfannę posmaruj olejem.
- Wymieszaj mąkę, paprykę, sól i pieprz w dużej, zamykanej na suwak torebce. Dodaj udka kurczaka - zamknij torbę i dobrze wstrząśnij, aż kawałki kurczaka będą pokryte mąką z przyprawami.
- Wyjmij każdy kawałek kurczaka z torby i ułóż skórą do góry w przygotowanym naczyniu do pieczenia.
- W razie potrzeby posyp dodatkowymi przyprawami.
- Piecz 30-35 minut.
- Wyjmij z piekarnika i odwróć każdy kawałek kurczaka skórą do dołu - posyp większą ilością przypraw.
- Piecz dodatkowe 30–35 minut.
- Wyjmij z piekarnika i przenieś kurczaka na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
- W razie potrzeby posyp dodatkową solą.