Delikatny indyk w sosie koperkowym - przepis na soczyste mięso w aksamitnym sosie

Delikatny indyk w sosie koperkowym - przepis na soczyste mięso w aksamitnym sosie
Autor: Shutterstock Indyk w sosie koperkowym to niekłopotliwe w przygotowaniu pyszne danie, które smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
łatwy
30 min
4

Indyk w sosie koperkowym to proste do przygotowania danie, które smakuje małym i dużym. Indyk przyrządzony w ten sposób jest  soczysty i aromatyczny, dobrze smakuje z ryżem lub ziemniakami puree.

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów z indyka
  • pęczek koperku
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • papryka słodka,
  • pieprz, sól
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z indyka umyć i pokroić na plastry grubości ok 2 cm. Oprószyć solą, papryką, pieprzem.
  • Koperek drobno posiekać.
  • Mleko, mąkę, śmietanę, wodę i połowę koperku wymieszać.
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki indyka i obsmażyć, do lekkiego zrumienienia.
  • Wlać sos. Dusić na małym ogniu, mieszając, żeby nie przywarło, tak długo, by indyk był miękki. Na koniec dodać do sosu pozostały koperek i wymieszać.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej