Delikatny indyk w sosie koperkowym - przepis na soczyste mięso w aksamitnym sosie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Indyk w sosie koperkowym to proste do przygotowania danie, które smakuje małym i dużym. Indyk przyrządzony w ten sposób jest soczysty i aromatyczny, dobrze smakuje z ryżem lub ziemniakami puree.
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów z indyka
- pęczek koperku
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- papryka słodka,
- pieprz, sól
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z indyka umyć i pokroić na plastry grubości ok 2 cm. Oprószyć solą, papryką, pieprzem.
- Koperek drobno posiekać.
- Mleko, mąkę, śmietanę, wodę i połowę koperku wymieszać.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki indyka i obsmażyć, do lekkiego zrumienienia.
- Wlać sos. Dusić na małym ogniu, mieszając, żeby nie przywarło, tak długo, by indyk był miękki. Na koniec dodać do sosu pozostały koperek i wymieszać.