Czosnkowy kurczak faszerowany serem. Obłędnie pyszny i nieskomplikowany

Czosnkowy kurczak faszerowany serem. Obłędnie pyszny i nieskomplikowany
Autor: Shutterstock Tak przygotowane rolady z kurczaka świetnie wyglądają i smakują
łatwy
20 min
2

Czosnkowy kurczak faszerowany serem to danie łatwe do przygotowania, bardzo aromatyczne i atrakcyjne nie tylko smakowo. Tak przygotowany kurczak ładnie też prezentuje się na talerzu.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka, bez skóry
  • 20 g natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 150 g sera, pokrojonego w paski
  • 75 g masła
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane (ewentualnie pół pęczka czosnku niedźwiedziego, drobno posiekanego)
  • 3 plastry wędzonego boczku, drobno posiekanego
  • dwie garście bułki tartej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Natnij piersi z kurczaka tak, by powstały płaskie kotlety jednakowej grubości.
  • Drobno posiekaj natkę pietruszki, a ser pokrój w paski. Ser obtocz w natce pietruszki i połóż na piersiach kurczaka.
  • Rozpuść masło na patelni. Dodaj posiekany czosnek i boczek na patelnię i smaż przez trzy minuty. Mieszaninę rozłóż na mięsie, a następnie zwiń płaty w zgrabne rolady i zepnij wykałaczkami lub zwiąż sznurkiem.
  • Polej kurczaka oliwą z oliwek i dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kurczaka panieruj w bułce tartej, lekko je poklepując. Piecz w piekarniku przez 30 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

W galerii poniżej znajdziesz inne przepisy na dania z kurczaka

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej