Czosnkowy kurczak faszerowany serem. Obłędnie pyszny i nieskomplikowany
2023-04-11
łatwy
20 min
2
Czosnkowy kurczak faszerowany serem to danie łatwe do przygotowania, bardzo aromatyczne i atrakcyjne nie tylko smakowo. Tak przygotowany kurczak ładnie też prezentuje się na talerzu.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka, bez skóry
- 20 g natki pietruszki, drobno posiekanej
- 150 g sera, pokrojonego w paski
- 75 g masła
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane (ewentualnie pół pęczka czosnku niedźwiedziego, drobno posiekanego)
- 3 plastry wędzonego boczku, drobno posiekanego
- dwie garście bułki tartej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Natnij piersi z kurczaka tak, by powstały płaskie kotlety jednakowej grubości.
- Drobno posiekaj natkę pietruszki, a ser pokrój w paski. Ser obtocz w natce pietruszki i połóż na piersiach kurczaka.
- Rozpuść masło na patelni. Dodaj posiekany czosnek i boczek na patelnię i smaż przez trzy minuty. Mieszaninę rozłóż na mięsie, a następnie zwiń płaty w zgrabne rolady i zepnij wykałaczkami lub zwiąż sznurkiem.
- Polej kurczaka oliwą z oliwek i dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kurczaka panieruj w bułce tartej, lekko je poklepując. Piecz w piekarniku przez 30 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
W galerii poniżej znajdziesz inne przepisy na dania z kurczaka