Czosnkowy filet z piersi kurczaka zapiekany w mleku

Czosnkowy filet z piersi kurczaka zapiekany w mleku
Autor: Shutterstock.com Czosnkowy filet z piersi kurczaka zapiekany w mleku
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Filet z piersi kurczaka zapiekany w mleku i czosnku jest niezwykle soczysty i smaczny. To pyszne danie obiadowe, które można również przyrządzić na kolację. Bardzo łatwy sposób na smaczne mięso za niewielkie pieniądze. Koniecznie wypróbujcie! 

SKŁADNIKI

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1½ szklanki mleka
  • 4 plasterki skórki z cytryny
  • 2 szczypty szafranu (opcjonalnie)
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety z piersi kurczaka lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Tylko tyle, by wyrównać ich grubość.
  • Filety oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na rozgrzanym oleju. 
  • Na dnie formy do zapiekania ułożyć obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Na wierzchu ułożyć obsmażone filety.
  • Na patelnię, gdzie smażyły się filety, wlać mleko. Dodać szafran i skórkę z plasterków cytryny. Doprowadzić do wrzenia. 
  • Gorącym sosem mlecznym polać pierś kurczaka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 200°C. Podczas pieczenia 3-5 razy polać sosem piersi. 
  • Przed podaniem dodać do sosu natkę pietruszki. Podawać z gotwanym ryżem lub puree ziemniaczanym. 
Czosnek - dlaczego warto go jeść?

Piersi kurczaka hasselback: instrukcja krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej