Czosnkowy filet z piersi kurczaka zapiekany w mleku
2022-03-14
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Filet z piersi kurczaka zapiekany w mleku i czosnku jest niezwykle soczysty i smaczny. To pyszne danie obiadowe, które można również przyrządzić na kolację. Bardzo łatwy sposób na smaczne mięso za niewielkie pieniądze. Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1½ szklanki mleka
- 4 plasterki skórki z cytryny
- 2 szczypty szafranu (opcjonalnie)
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety z piersi kurczaka lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Tylko tyle, by wyrównać ich grubość.
- Filety oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na rozgrzanym oleju.
- Na dnie formy do zapiekania ułożyć obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Na wierzchu ułożyć obsmażone filety.
- Na patelnię, gdzie smażyły się filety, wlać mleko. Dodać szafran i skórkę z plasterków cytryny. Doprowadzić do wrzenia.
- Gorącym sosem mlecznym polać pierś kurczaka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 200°C. Podczas pieczenia 3-5 razy polać sosem piersi.
- Przed podaniem dodać do sosu natkę pietruszki. Podawać z gotwanym ryżem lub puree ziemniaczanym.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?