Cytrynowy kurczak z ryżem
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Cytrynowy kurczak z długoziarnistym ryżem to sycący posiłek dla całej rodziny. Soczyste mięso, pożywny ryż, a wszystko skąpane w orzeźwiającym cytrynowym sosie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 nogi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 cytryny
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- sól i pieprz
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej lub 2 kostki bulionu drobiowego
- 250 g ryżu basmati
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jedną cytrynę pokrój na plasterki, z drugiej wyciśnij sok. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Obierz i posiekaj czosnek.
- Nogi kurczak podziel na udka i pałki. Udko przekrój na 2 części.
- Podgrzej 2 łyżki oleju w dużym rondlu lub głębokiej patelni. Smaż mięso i plasterki cytryny na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem, wyjmij i zachowaj.
- Dodaj na dno rondla 1 łyżkę oleju. Usmaż marchewkę, cebulę i czosnek. Dodaj miód i sok z cytryny. Dodaj ponownie kurczaka, kostkę rosołową lub przyprawę uniwersalną, ryż i tymianek, dodaj 3/4 l wody. Doprowadzić wszystko do wrzenia, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- Na koniec dodaj odłożone plasterki cytryny i podgrzej. Dopraw solą i pieprzem.