Cytrynowe mielone z kurczaka - mięciutkie i soczyste kotleciki drobiowe

Cytrynowe mielone
Autor: Shutterstock Cytrynowe mielone pachną świeżo i zachęcająco.
łatwy
25 min
4

Cytrynowe mielone z kurczaka są delikatne, mięciutkie i kuszą odświeżającym aromatem cytryny i tymianku. Znakomicie smakują z lekką sałatką z sałaty z klasycznym winegretem.

SKŁADNIKI

  • o,5 kg mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki siekanej dymki
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wrzucić do miski, dodać tymianek, skórkę cytrynową, przyprawić solą pieprzem do smaku.
  • Składniki wymieszać i wyrobić jednolitą masę, wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki.
  • Kotlety obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto, następnie przykryć i dusić jeszcze ok 10 min.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej