Cydr w kuchni: przepis na kaczkę z cydrem i czerwoną kapustą

Dagmara Kijanowska
jak-wykorzystac-cydr-w-kuchni-przepis-na-kaczke-z-cydrem
Autor: thinkstockphotos.com Cydr - alkoholowy dodatek do pieczonej kaczki.
łatwy
30 min
4

Cydr można nie tylko pić, ale też dodawać do potraw! Jak to zrobić? Proponujemy przepis na pieczoną kaczkę z cydrem - pyszne kruche mięso z jabłkowym dodatkiem. Sprawdź, jak przygotować ją w swojej kuchni.

Cydr - niskoprocentowy napój o orzeźwiającym smaku, produkowany z dojrzałych jabłek, który obecnie przeżywa swój renesans. Powstaje w wyniku naturalnego procesu fermentacji soku z jabłek. Można go pić bez żadnych dodatków, ale jest też świetnym urozmaiceniem do różnego rodzaju potraw.

Jak zrobić cydr? Przepis na jabłkowe piwo [KLIKNIJ!]

SKŁADNIKI

  • 50 g masła
  • 1 czerwone jabłko
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 800 g filetów z piersi kaczki
  • 1/2 drobno rozdrobnionej czerwonej kapusty
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml cydru
  • 125 ml bulionu z kurczaka
  • pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka kminku
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłko umyć, pozbawić gniazda nasiennego i wraz z cukrem skarmelizować na stopionej wcześniej połowie masła.
  • Gotowe przełożyć na talerz.
  • Na tej samej patelni smażyć piersi z kaczki obtoczone w soli i pieprzu do momentu, aż uzyskają złoty kolor.
  • Następnie przełożyć je do piekarnika rozgrzanego do 180° C i piec ok. 10 minut.
  • Czerwoną kapustę drobno posiekać.
  • Resztę masła stopić i smażyć na nim kapustę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przez ok. 2 minuty.
  • Dodać cydr i bulion z kurczaka.
  • Gotować 10 minut aż kapusta zmięknie i płyn odparuje.
  • Dodać orzechy, kminek i szczypiorek.
  • Skarmelizowane jabłka i kapustę położyć na talerz, kładąc na nie grubo pokrojoną kaczkę.
  • Polać cydrowym sosem pozostałym na patelni.
Dagmara Kijanowska