Cydr w kuchni: przepis na kaczkę z cydrem i czerwoną kapustą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Cydr można nie tylko pić, ale też dodawać do potraw! Jak to zrobić? Proponujemy przepis na pieczoną kaczkę z cydrem - pyszne kruche mięso z jabłkowym dodatkiem. Sprawdź, jak przygotować ją w swojej kuchni.
Cydr - niskoprocentowy napój o orzeźwiającym smaku, produkowany z dojrzałych jabłek, który obecnie przeżywa swój renesans. Powstaje w wyniku naturalnego procesu fermentacji soku z jabłek. Można go pić bez żadnych dodatków, ale jest też świetnym urozmaiceniem do różnego rodzaju potraw.
Jak zrobić cydr? Przepis na jabłkowe piwo [KLIKNIJ!]
SKŁADNIKI
- 50 g masła
- 1 czerwone jabłko
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 800 g filetów z piersi kaczki
- 1/2 drobno rozdrobnionej czerwonej kapusty
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml cydru
- 125 ml bulionu z kurczaka
- pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka kminku
- szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłko umyć, pozbawić gniazda nasiennego i wraz z cukrem skarmelizować na stopionej wcześniej połowie masła.
- Gotowe przełożyć na talerz.
- Na tej samej patelni smażyć piersi z kaczki obtoczone w soli i pieprzu do momentu, aż uzyskają złoty kolor.
- Następnie przełożyć je do piekarnika rozgrzanego do 180° C i piec ok. 10 minut.
- Czerwoną kapustę drobno posiekać.
- Resztę masła stopić i smażyć na nim kapustę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przez ok. 2 minuty.
- Dodać cydr i bulion z kurczaka.
- Gotować 10 minut aż kapusta zmięknie i płyn odparuje.
- Dodać orzechy, kminek i szczypiorek.
- Skarmelizowane jabłka i kapustę położyć na talerz, kładąc na nie grubo pokrojoną kaczkę.
- Polać cydrowym sosem pozostałym na patelni.