Cukinia faszerowana mięsem mielonym - proste danie z cukinii
2021-03-29

łatwy
50 min
4
Cukinia faszerowana mielonym mięsem to hit w wielu domach. I słusznie. To lekkie danie z cukinii, która dostępna jest praktycznie przez cały rok, to doskonały pomysł nie tylko na letni obiad.
Aby cukinia za bardzo nie wyschła podczas pieczenia umieszczam ją w przygotowanej "formie" z folii aluminiowej. Dodatkowo zabezpiecza ona farsz przed spadaniem z warzywa. Ważne jest też równomierne rozmieszczenie farszu na całej powierzchni cukinii.
SKŁADNIKI
- 2 średnie, młode cukinie
- 400 g mięsa mielonego (drobiowe lub cielęce)
- cebula
- sól, pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
- ketchup lub sos pomidorowy
- ser żółty
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię przecinamy wzdłuż na dwie równe części, wydrążamy środek usuwając pestki. Lekko solimy, aby zmiękły.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone.
- Po obsmażeniu do mięsa wsypujemy przyprawy i wlewamy ketchup lub sos pomidorowy.
- Całość dusimy jeszcze przez kilka minut.
- Ścieramy ser - najlepiej na tarce z grubymi oczkami.
- Kiedy farsz jest już gotowy, wypełniamy nim łódeczki z cukinii, posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 min.