Cukinia faszerowana mięsem mielonym - proste danie z cukinii

2021-03-29
Cukinia faszerowana
Autor: Shutterstock Cukinia faszerowana - do tego celu nadają się przerośnięte cukinie
łatwy
50 min
4

Cukinia faszerowana mielonym mięsem to hit w wielu domach. I słusznie. To lekkie danie z cukinii, która dostępna jest praktycznie przez cały rok, to doskonały pomysł nie tylko na letni obiad.

Aby cukinia za bardzo nie wyschła podczas pieczenia umieszczam ją w przygotowanej "formie" z folii aluminiowej. Dodatkowo zabezpiecza ona farsz przed spadaniem z warzywa. Ważne jest też równomierne rozmieszczenie farszu na całej powierzchni cukinii.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie, młode cukinie
  • 400 g mięsa mielonego (drobiowe lub cielęce)
  • cebula
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • ketchup lub sos pomidorowy
  • ser żółty
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię przecinamy wzdłuż na dwie równe części, wydrążamy środek usuwając pestki. Lekko solimy, aby zmiękły.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone.
  • Po obsmażeniu do mięsa wsypujemy przyprawy i wlewamy ketchup lub sos pomidorowy.
  • Całość dusimy jeszcze przez kilka minut.
  • Ścieramy ser - najlepiej na tarce z grubymi oczkami.
  • Kiedy farsz jest już gotowy, wypełniamy nim łódeczki z cukinii, posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 min.