CUKINIA FASZEROWANA mięsem indyka z sosem tzatziki [przepis na lekki obiad lub kolację]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Cukinia faszerowana mięsem indyka z sosem tzatziki to propozycja na lekki letni obiad lub kolację. Przygotowuje się ją bezproblemowo. Ma niewiele kalorii i wybornie smakuje, zwłaszcza polana sosem tzatziki (ogórkowo-czosnkowym).
SKŁADNIKI
- 3 niezbyt duże cukinie
- 1/2 kg mielonego mięsa indyczego
- 2 pomidory bez skórki
- 1 cebula
- Przyprawy:
- oregano lub zioła prowansalskie
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki lub
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- sól
- pieprz
- Sos tzatziki:
- 1 opakowanie gęstego jogurtu
- 1 ogórek pokrojony w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie przekrój na połówki. Wydrąż miąższ, zostawiając półcentymetrowe ścianki. Posiekaj go i uduś na patelni razem z pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz cebulą. Dodaj mięso, wymieszaj, podsmaż wszystko razem, dopraw ziołami.
- Cukinie napełnij farszem i włóż na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- W tym czasie przygotuj sos: do jogurtu dodaj ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.
- Zapieczone cukinie polej sosem.