CUKINIA FASZEROWANA mięsem indyka z sosem tzatziki [przepis na lekki obiad lub kolację]

2021-03-29
CUKINIA FASZEROWANA mięsem z indyka z sosem tzatziki [przepis na lekki obiad lub kolację]
Autor: Shutterstock CUKINIA FASZEROWANA mięsem z indyka z sosem tzatziki [przepis na lekki obiad lub kolację]
łatwy
20 min
4

Cukinia faszerowana mięsem indyka z sosem tzatziki to propozycja na lekki letni obiad lub kolację. Przygotowuje się ją bezproblemowo. Ma niewiele kalorii i wybornie smakuje, zwłaszcza polana sosem tzatziki (ogórkowo-czosnkowym).

SKŁADNIKI

  • 3 niezbyt duże cukinie
  • 1/2 kg mielonego mięsa indyczego
  • 2 pomidory bez skórki
  • 1 cebula
  • Przyprawy:
  • oregano lub zioła prowansalskie
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki lub
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • Sos tzatziki:
  • 1 opakowanie gęstego jogurtu
  • 1 ogórek pokrojony w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie przekrój na połówki. Wydrąż miąższ, zostawiając półcentymetrowe ścianki. Posiekaj go i uduś na patelni razem z pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz  cebulą. Dodaj mięso, wymieszaj, podsmaż wszystko razem, dopraw ziołami.
  • Cukinie napełnij farszem i włóż na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  • W tym czasie przygotuj sos: do jogurtu dodaj ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.
  • Zapieczone cukinie polej sosem.