Cukinia faszerowana – jak ją zrobić?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Cukinia z farszem mięsno-pomidorowym to danie na lato łatwe i szybkie w przygotowaniu. Oto nasz sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- cztery średniej wielkości cukinie (dość grube, by łatwo było je wydrążyć)
- pół kilograma mięsa mielonego (najlepiej wołowiny)
- puszka pomidorów krojonych
- pół główki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 serek mozzarella
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie obrać, przekroić na połówki wzdłuż i wydrążyć.
- To, co wydrążyliśmy, pokroić w kostkę.
- Mięso podsmażyć na oliwie.
- Czosnek drobno posiekać.
- Do mięsa na patelni dorzucić pokrojoną cukinię i czosnek, razem poddusić.
- Do mięsa z cukinią i czosnkiem (już lekko podduszonych) dodać pomidory krojone.
- Dalej dusić na małym ogniu, żeby farsz odparował, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gdy farsz będzie wystarczająco gęsty, cukinie ułożyć na blasze, a wydrążenia wypełnić szczelnie farszem, nawet z małą górką.
- Mozarellę pokroić w paski.
- Na każdej cząstce cukinii wypełnionej farszem położyć na wierzchu plasterki mozzarelli.
- Cukinię faszerowaną wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około piętnaście, dwadzieścia minut, aż mozzarella się zarumieni.