Cukinia faszerowana – jak ją zrobić?

2021-03-29
Tekla Sapiens
cukinia-faszerowana-jak-ja-zrobic-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: photos.com Cukinia z niespodzianką to wspaniały pomysł na obiad.
łatwy
20 min
4

Cukinia z farszem mięsno-pomidorowym to danie na lato łatwe i szybkie w przygotowaniu. Oto nasz sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • cztery średniej wielkości cukinie (dość grube, by łatwo było je wydrążyć)
  • pół kilograma mięsa mielonego (najlepiej wołowiny)
  • puszka pomidorów krojonych
  • pół główki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 serek mozzarella
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie obrać, przekroić na  połówki wzdłuż i wydrążyć. 
  • To, co wydrążyliśmy, pokroić w kostkę.
  • Mięso podsmażyć na oliwie.
  • Czosnek drobno posiekać.
  • Do mięsa na patelni dorzucić pokrojoną cukinię i czosnek, razem poddusić.
  • Do mięsa z cukinią i czosnkiem (już lekko podduszonych) dodać pomidory krojone.
  • Dalej dusić na małym ogniu, żeby farsz odparował, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Gdy farsz będzie wystarczająco gęsty, cukinie ułożyć na blasze, a wydrążenia wypełnić szczelnie farszem, nawet z małą górką.
  • Mozarellę pokroić w paski.
  • Na każdej cząstce cukinii wypełnionej farszem położyć na wierzchu plasterki mozzarelli.
  • Cukinię faszerowaną wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około piętnaście, dwadzieścia minut, aż mozzarella się zarumieni.
Tekla Sapiens