Cudowna wieprzowina z suszonymi śliwkami, świeżymi jabłkami i melisą
2021-12-19
łatwy
50 min
4
Dieta bezglutenowa
Miękka i soczysta wieprzowa łopatka będzie smakowała wyśmienicie, jeśli upieczemy ją ze słodkimi suszonymi śliwkami i kwaskowymi świeżymi jabłkami. Kwaśna śmietana połączy całość w aksamitnym sosie a świeża melisa nada daniu lekkości. Do dzieła!
SKŁADNIKI
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 1 spora garść suszonych śliwek
- 2 winne jabłka
- olej
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 szklanka bulionu
- 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany
- 3 łyżki siekanej świeżej melisy
- cukier
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki wypłukać, zalać niewielką ilością przegotowanej wody i odstawić. Cebulę obrać i posiekać.
- Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem.
- Olej mocno rozgrzać na sporej patelni lub w garnku z grubym dnem, wrzucić mięso i intensywnie obsmażać na dużym ogniu przez kilka minut.
- Zrumienione mięso zdjąć z patelni, a na reszcie oleju zeszklić obraną i drobno posiekaną cebulę. Wrzucić ponownie mięso, dodać śliwki i podlać bulionem i sokiem jabłkowym.
- Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości, po czym dodać pokrojone w kostkę jabłka i siekaną melisę, przyprawić i dusić razem 10 min. Pod koniec danie zaprawić śmietaną.
Dlaczego warto jeść śliwki?