Cudowna wieprzowina z suszonymi śliwkami, świeżymi jabłkami i melisą

Wieprzowina z owocami
Autor: Shutterstock Łopatka wieprzowa w towarzystwie słodkich i kwaśnych owoców smakuje wyśmienicie.
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Miękka i soczysta wieprzowa łopatka będzie smakowała wyśmienicie, jeśli upieczemy ją ze słodkimi suszonymi śliwkami i kwaskowymi świeżymi jabłkami. Kwaśna śmietana połączy całość w aksamitnym sosie a świeża melisa nada daniu lekkości. Do dzieła!

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 spora garść suszonych śliwek
  • 2 winne jabłka
  • olej
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki siekanej świeżej melisy
  • cukier
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki wypłukać, zalać niewielką ilością przegotowanej wody i odstawić. Cebulę obrać i posiekać.
  • Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem.
  • Olej mocno rozgrzać na sporej patelni lub w garnku z grubym dnem, wrzucić mięso i intensywnie obsmażać na dużym ogniu przez  kilka minut.
  • Zrumienione mięso zdjąć z patelni, a na reszcie oleju zeszklić obraną i drobno posiekaną cebulę. Wrzucić ponownie mięso, dodać śliwki i podlać bulionem i sokiem jabłkowym.
  • Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości, po czym dodać pokrojone w kostkę jabłka i siekaną melisę, przyprawić i dusić razem 10 min. Pod koniec danie zaprawić śmietaną.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej