Co zrobić z filetu z indyka na obiad? Sznycle z indyka pieczone!

Co zrobić z filetu z indyka na obiad? Sznycle z indyka pieczone!
Autor: Shutterstock.com Pieczone sznycle z filetu z indyka podane z ziemniakami i sałatką
łatwy
20 min
4

Co zrobić z filetu z indyka na obiad? Najprostsze rozwiązanie jest zawsze najlepsze. Zrób sznycle z indyka pieczone! Bardzo często piekę sznycle i kotlety w piekarniku. To świetny sposób na zaoszczędzenie czasu i wątroby. Sznycle pieczone są lżejsze, a ich panierka równie chrupiąca! 

Jak zrobić sznycle z filetu z indyka?

  • Zacznij od zakupu dobrego jakościowo świeżego mięsa. Możesz kupić gotowe już sznycle pocięte z środkowej części piersi indyka. Jeśli nie ma ich w sklepie, to kup filet z piersi indyka.
  • Jeśli masz cały filet z piersi z indyka, to pokrój go na plastry grubości około 2 cm. Krój w poprzek włókien przez najgrubszą część filetu. Zawsze kupuję całą pierś z indyka. To najtańsza opcja. Sama ją kroję. Sznycle, których nie zużyję na dzisiejszy obiad, przekładam kawałkami pergaminu i zamrażam. Będą jak znalazł innego dnia. 
  • Sznycle przypraw solą i pieprzem. Odstaw.
  • Przygotuj dwie miski. W jednej rozmąć jajka z musztardą i wodą. Jeśli używasz jajek rozmiaru M wystarczą 4 łyżki wody. Jeśli jajek rozmiaru S, to dodaj 2 dodatkowe łyżki. 
  • W drugiej misce wymieszaj okruchy panierki panko lub tartej bułki ze startym serem. Możesz użyć parmezanu, pecorino lub sera bursztyn. Lub jakiegokolwiek innego długo dojrzewającego sera twardego. Taki ser ma więcej smaku umami
  • Sznycle panieruj w jajku. Następnie w panierce. Panierowane sznycle ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut w temperaturze 220°C. Jeśli Twoje kotlety są cieńsze, to wystarczy 12-15 minut. 

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety z piersi indyka, każdy grubości około 2 cm
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 szklanka panko lub tartej bułki
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub innego twardego sera żółtego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Kotlety oprósz solą i pieprzem. 
  • W misce wymieszaj jajka z musztardą i 4 łyżkami wody. 
  • W drugiej misce wymieszaj panierkę panko lub tartą bułkę razem ze startym serem. 
  • Panieruj kotlety w jajku. Następnie w okruchach bułki i sera. 
  • Kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut. 
5 zasad, jak upiec mięso
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej