Cielęcina z różowym sosem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Cielęcina z różowym od truskawek sosem to eleganckie danie na specjalne okazje. Tak podane eskalopki cielęce uświetnią każde rodzinne spotkanie. Smaczne, wytworne i piękne cielęce kotlety z różowym, wytrawnym sosem owocowym.
SKŁADNIKI
- 6 kotletów cielęcych (75 dag)
- łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
- po 1/2 łyżeczki imbiru i pieprzu
- 25 dag truskawek
- 2 łyżki rodzynek
- po 2 łyżki siekanych migdałów i orzechów włoskich
- szklanka białego wytrawnego wina
- łyżka miodu
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozbite mięso oprósz imbirem, pieprzem i solą, skrop olejem i sokiem z cytryny, wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Wino, miód, pokrojone w ćwiartki truskawki i bakalie gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Kotlety usmaż na rozgrzanym oleju, podawaj z sosem.