Cielęcina z różowym sosem

2021-03-29
Cielęcina z różowym sosem
Autor: Shutterstock Cielęcina z truskawkowym sosem wygląda doskonale i smakuje niebiańsko
łatwy
30 min
4

Cielęcina z różowym od truskawek sosem to eleganckie danie na specjalne okazje. Tak podane eskalopki cielęce uświetnią każde rodzinne spotkanie. Smaczne, wytworne i piękne cielęce kotlety z różowym, wytrawnym sosem owocowym. 

SKŁADNIKI

  • 6 kotletów cielęcych (75 dag)
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • po 1/2 łyżeczki imbiru i pieprzu
  • 25 dag truskawek
  • 2 łyżki rodzynek
  • po 2 łyżki siekanych migdałów i orzechów włoskich
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • łyżka miodu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozbite mięso oprósz imbirem, pieprzem i solą, skrop olejem i sokiem z cytryny, wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Wino, miód, pokrojone w ćwiartki truskawki i bakalie gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • Kotlety usmaż na rozgrzanym oleju, podawaj z sosem.
Redakcja
więcej