Cielęcina Saltimbocca: przepis na kotlety cielęce po włosku
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Cielęcina Saltimbocca alla Romana to słynne danie kuchni Rzymu. Stamtąd danie wyemigrowało w świat. Przygotowany w ten sposób kotlet cielęcy jest delikatny, kruchy i bardzo smaczny. Cielęcina Saltimbocca smażona z szynką parmeńską i szałwią to świetne danie na elegancki obiad. Wypróbuj ten przepis już dzisiaj.
SKŁADNIKI
- 1 kg udźca cielęcego
- 8 plastrów szynki parmeńskiej podzielonych na pół
- garść listków świeżej szałwii
- 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy
- szklanka białego wytrawnego wina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kroimy na cienkie plastry, każdy wkładamy między dwie warstwy folii spożywczej i zbijamy tłuczkiem.
- Na każdym plastrze kładziemy szynkę i dwa liście szałwii, spinamy razem wykałaczką.
- Obsmażamy na oliwie z masłem, układamy w rondlu szynką do góry.
- Podlewamy winem, pieprzymy, dusimy do miękkości.
- Sól na ogół nie jest potrzebna, bo szynka jest słona.
- Podajemy z kładzionymi kluskami lub makaronem.