Cielęcina Saltimbocca: przepis na kotlety cielęce po włosku

2021-03-29
Cielęcina Saltimbocca: przepis na kotlety cielęce po włosku
Autor: Shutterstock Cielęcina Saltimbocca to danie kuchni włoskiej
łatwy
20 min
4

Cielęcina Saltimbocca alla Romana to słynne danie kuchni Rzymu. Stamtąd danie wyemigrowało w świat. Przygotowany w ten sposób kotlet cielęcy jest delikatny, kruchy i bardzo smaczny. Cielęcina Saltimbocca smażona z szynką parmeńską i szałwią to świetne danie na elegancki obiad. Wypróbuj ten przepis już dzisiaj. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg udźca cielęcego
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej podzielonych na pół
  • garść listków świeżej szałwii
  • 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy
  • szklanka białego wytrawnego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kroimy na cienkie plastry, każdy wkładamy między dwie warstwy folii spożywczej i zbijamy tłuczkiem.
  • Na każdym plastrze kładziemy szynkę i dwa liście szałwii, spinamy razem wykałaczką.
  • Obsmażamy na oliwie z masłem, układamy w rondlu szynką do góry.
  • Podlewamy winem, pieprzymy, dusimy do miękkości.
  • Sól na ogół nie jest potrzebna, bo szynka jest słona.
  • Podajemy z kładzionymi kluskami lub makaronem.