Ciekawy obiad wcale nie musi być skomplikowany. To chili zapiekane z ziemniakami uda się nawet laikom
![Ciekawy obiad wcale nie musi być skomplikowany. To chili zapiekane z ziemniakami uda się nawet laikom](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-o44q-xFVP-3Mx6_ciekawy-obiad-wcale-nie-musi-byc-skomplikowany-to-chili-zapiekane-z-ziemniakami-uda-sie-nawet-laikom-664x442.jpg)
Nie masz pomysłu na ciekawy obiad? Mamy na to sposób. Przepyszne chilli podane w niecodziennej formie. To danie warto sobie zapisać, ponieważ kiedy raz je zrobisz, rodzina będzie chciała jeść je na okrągło. Przygotowanie jest bardzo proste i poradzi sobie z nim nawet laik.
Zapiekane domowe chili. To idealny sposób na obiad dla całej rodziny
Pyszne danie z domowym chili i ziemniaczkami jest idealnym pomysłem na ciekawy obiad dla całej rodziny. Samo przygotowanie nie jest trudne, a z powodzeniem można przepis modyfikować tak, by jak najlepiej wpisywał się w nasze upodobania. Jeśli wolimy dania ostrzejsze, wystarczy dodać paprykę chili.
Do dania można również dodać ser, śmietanę, awokado lub kolendrę, by wynieść jego smak na kolejny poziom. Samo przygotowanie jest dość proste. Jeśli choć raz robiliśmy w domu chili lub sos do spaghetti z pewnością poradzimy sobie z jego przygotowaniem.
Domowe chili z ziemniakami. Prosty przepis na każdy dzień
Wystarczy posiekać cebulę i paprykę, podsmażyć, dodać czosnek i mięso. Kiedy już mięso będzie gotowe dodajemy bulion, pomidory i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy przez 15 minut.
W tym czasie kroimy ziemniaki w cienkie plasterki. Kiedy mięso będzie gotowe przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut pod przykryciem. Następnie zwiększamy temperaturę i pieczemy przez kolejne 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego
- puszka fasoli
- puszka pomidorów krojonych
- 240 ml bulionu wołowego
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 średnia biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki sosu worcestershire
- 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
- papryki, kuminu, chili w proszku, mielonej kolendry, oregano, cukru, soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 gram ziemniaków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni podgrzewamy oliwę.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę.
- Podsmażamy do miękkości.
- Dodajemy czosnek i ponownie smażymy.
- Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż będzie gotowa - cały czas rozdrabniamy.
- Dodajemy przecier pomidorowy.
- Następnie dodajemy bulion, pomidory, sos Worcestershire, fasolę i przyprawy.
- Gotujemy przez 15 minut w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Ziemniaki kroimy w plasterki.
- W naczyniu żaroodpornym układamy nasze chili i wyrównujemy łyżką.
- Na to kładziemy warstwę ziemniaków i posypujemy przyprawami.
- Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 30 minut.
- Później zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 20 minut.