Prosta sałatka z awokado i jajek w 5 minut. Potrzebujesz tylko 3 składników
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Stare porzekadło mówi, że kto je sałatki, ten jest piękny i gładki. Ta składająca się z zaledwie trzech produktów sałatka smakuje pysznie i robi się ją błyskawicznie. To zdrowy posiłek, w którym znajduje się sporo cennych substancji odżywczych. Jak zrobić pyszną i lekką sałatkę z awokado i jajek? Sprawdźcie ten przepis.
Jak zrobić sałatkę z awokado i jajek?
Przyrządzenie sałatki jest banalne. Jajka, ogórek i awokado trzeba pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Następnie składniki miesza się z lekkim sosem na bazie jogurtu greckiego i majonezu z dodatkiem czosnku oraz przypraw. Całość trzeba jeszcze wymieszać i można podawać.
Przepis na sałatkę z awokado i jajek
- Sałatkę robi się w kilku prostych krokach, które nikomu nie powinny sprawdzić problemów.
- Przyrządzenie tego małego dania to chwila, moment. Wystarczy pokroić tytułowe trzy składniki, wlać sos i wymieszać.
- Na liście składników znajdują się ugotowane na twardo jajka, awokado i świeży zielony ogórek. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok.
- Do sałatki można wykorzystać zielone awokado odmiany Fuerte lub fioletowo-czarne Hass.
- Pokrojone w kostkę awokado dobrze jest skropić sokiem z cytryny. Ten prosty zabieg sprawi, że nie ściemnieje.
- Sos wzbogaci dodatek musztardy lub odrobina ziół prowansalskich.
- Osoby, które liczą kalorie i są na diecie odchudzającej, mogą pominąć dodatek majonezu do sosu i zastąpić go większą ilością jogurtu greckiego.
Zajrzyj jeszcze do naszej galerii pod materiałem wideo i sprawdź przepisy na inne sałatki z jajkami.
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 1 awokado
- 1 świeży zielony ogórek
- kilka kropli soku z cytryny
- sos:
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jogurt grecki wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
- Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w drobna kostkę. Obrany ogórek pokroić w kostkę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wyjąć miąższ. Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
- Składniki przełożyć do miski, wlać sos i wymieszać.
- Sałatkę podawać od razu samą lub z ulubionym pieczywem.