Prosta sałatka z awokado i jajek w 5 minut. Potrzebujesz tylko 3 składników

sałatka z awokado i jajek
Autor: Shutterstock Pyszną i lekką sałatkę z 3 składników robi się w 5 minut.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Stare porzekadło mówi, że kto je sałatki, ten jest piękny i gładki. Ta składająca się z zaledwie trzech produktów sałatka smakuje pysznie i robi się ją błyskawicznie. To zdrowy posiłek, w którym znajduje się sporo cennych substancji odżywczych. Jak zrobić pyszną i lekką sałatkę z awokado i jajek? Sprawdźcie ten przepis.

Jak zrobić sałatkę z awokado i jajek?

Przyrządzenie sałatki jest banalne. Jajka, ogórek i awokado trzeba pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Następnie składniki miesza się z lekkim sosem na bazie jogurtu greckiego i majonezu z dodatkiem czosnku oraz przypraw. Całość trzeba jeszcze wymieszać i można podawać.

Przepis na sałatkę z awokado i jajek

  • Sałatkę robi się w kilku prostych krokach, które nikomu nie powinny sprawdzić problemów.
  • Przyrządzenie tego małego dania to chwila, moment. Wystarczy pokroić tytułowe trzy składniki, wlać sos i wymieszać.
  • Na liście składników znajdują się ugotowane na twardo jajka, awokado i świeży zielony ogórek. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok.
  • Do sałatki można wykorzystać zielone awokado odmiany Fuerte lub fioletowo-czarne Hass.
  • Pokrojone w kostkę awokado dobrze jest skropić sokiem z cytryny. Ten prosty zabieg sprawi, że nie ściemnieje.
  • Sos wzbogaci dodatek musztardy lub odrobina ziół prowansalskich.
  • Osoby, które liczą kalorie i są na diecie odchudzającej, mogą pominąć dodatek majonezu do sosu i zastąpić go większą ilością jogurtu greckiego.

Zajrzyj jeszcze do naszej galerii pod materiałem wideo i sprawdź przepisy na inne sałatki z jajkami.

SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • 1 awokado
  • 1 świeży zielony ogórek
  • kilka kropli soku z cytryny
  •  sos:
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt grecki wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w drobna kostkę. Obrany ogórek pokroić w kostkę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wyjąć miąższ. Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
  • Składniki przełożyć do miski, wlać sos i wymieszać.
  • Sałatkę podawać od razu samą lub z ulubionym pieczywem.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej