Chrupka panierka do kurczaka: wsyp, wstrząśnij i piecz!
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Chrupka panierka do kurczaka to najłatwiejszy sposób na soczystego kurczaka w chrupiącej otoczce. Po prostu zmieszaj składniki, dodaj kurczaka, wstrząśnij i piecz! Ta domowa panierka do przygotowania chrupiących kawałków kurczaka jest szalenie prosta do wykonania. A do tego niedroga!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka drobnej bułki tartej
- ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 łyżeczki przyprawa do drobiu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połącz wszystkie składniki panierki i dobrze wymieszaj.
- Z tej porcji otrzymacie około 1 ½ filiżanki panierki. To wystarcza na 1 całego kurczaka (pokrojonego na kawałki) lub 8 całych nóg (uda i pałki). Jeśli używasz mniejszej ilości kurczaka, po prostu weź niewielką ilość chrupkiej panierki domowej, a niewykorzystaną porcję przechowuj w pojemniku, aby użyć go innym razem.
- Pokrojonego kurczaka natrzyj olejem lub roztopionym masłem, a następnie panieruj w przygotowanej mieszaninie suchych składników.
- Piecz pod przykryciem w temperaturze 200C przez 30 minut, a następnie bez przykrycia przez 30 minut lub do chwili, gdy kurczak jest upieczony i mięso odchodzi od kości.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?