Chrupiące, sezamowe udka z kurczaka z imbirem
2021-03-29

łatwy
75 min
4
Chrupiące, sezamowe udka z kurczaka z imbirem to świetny pomysł na obiad. Dzięki świeżemu imbirowi i sezamowi kurczak zyskuje na smaku. Przyprawy dodają mu orientalnej nuty.
SKŁADNIKI
- 2 udka z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 2/3 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wlać ocet, olej, starty imbir, sezam, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła, wymieszać.
- Umyte mięso (bez skóry) posmarować marynatą i pozostawić w lodówce na godzinę.
- Następnie ułożyć w brytfannie i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika.
- Piec około godziny, skrapiając co jakiś czas odrobiną wody.