Chłopskie kaszotto - sycący, tani obiad z jednego garnka

Chłopskie kaszotto - sycący, tani obiad z jednego garnka
Autor: Shutterstock Kasza to prawdziwe złoto - powinniśmy ją jeść jak najczęściej
łatwy
35 min
4

Chłopskie kaszotto to pyszne danie, które w zależności od dodanych składników, za każdym razem może mieć inny smak. Potrawa idealna na zagospodarowanie niewielkich ilości różnych składników, które błąkają się w naszej lodówce i spiżarni. Idealne oszczędne, zdrowe  i pyszne danie dla sprytnych.

Podane składniki - poza kaszą ja traktuję w tym daniu z pewną dowolnością. Jeśli nie mam brokuła, a w zamrażarce widzę pół opakowania zielonego groszku - swobodnie zamieniam brokuły na groszek albo na kukurydzę z puszki. Czasem zwiększam ilość cebuli a rezygnuję z pieczarek, czasem zamiast marchwi w moim kaszotto ląduje cukinia pokrojona w grubą kostkę. Elastycznie podchodzę też do zestawu przypraw, co sprawia, że moje chłopskie kaszotto smakuje za każdym razem inaczej.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka pęczaku
  • 250 g kiełbasy/pieczonego mięsa z poprzedniego obiadu/wędzonego kurczaka
  • 2 małe kolorowe papryki
  • pół główki brokuła (ok, 300 g)/podobna ilość fasolki szparagowej/zielonego groszku
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 150 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka słodka wędzona
  • tymianek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Brokuły podzielić na małe różyczki.
  • Kiełbasę lub mięso pokroić w kostkę.
  • Pęczak opłukać, wsypać do wrzącej wody, gotować 8 minut, odcedzić.
  • Na patelni rozgrzać olej, zrumienić mięso lub kiełbasę z cebulą, dodać paprykę, pieczarki  i marchew. Smażyć kilka minut ciągle mieszając.
  • Na patelnię dołożyć pęczak, dodać brokuły, zalać gorącym bulionem, posolić do smaku, przykryć i dusić na małym ogniu, aż pęczak wchłonie płyn i będzie miękki.
Poradnik Zdrowie - Kasze - rodzaje i właściwości
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej