Chłopskie kaszotto - sycący, tani obiad z jednego garnka
Chłopskie kaszotto to pyszne danie, które w zależności od dodanych składników, za każdym razem może mieć inny smak. Potrawa idealna na zagospodarowanie niewielkich ilości różnych składników, które błąkają się w naszej lodówce i spiżarni. Idealne oszczędne, zdrowe i pyszne danie dla sprytnych.
Podane składniki - poza kaszą ja traktuję w tym daniu z pewną dowolnością. Jeśli nie mam brokuła, a w zamrażarce widzę pół opakowania zielonego groszku - swobodnie zamieniam brokuły na groszek albo na kukurydzę z puszki. Czasem zwiększam ilość cebuli a rezygnuję z pieczarek, czasem zamiast marchwi w moim kaszotto ląduje cukinia pokrojona w grubą kostkę. Elastycznie podchodzę też do zestawu przypraw, co sprawia, że moje chłopskie kaszotto smakuje za każdym razem inaczej.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka pęczaku
- 250 g kiełbasy/pieczonego mięsa z poprzedniego obiadu/wędzonego kurczaka
- 2 małe kolorowe papryki
- pół główki brokuła (ok, 300 g)/podobna ilość fasolki szparagowej/zielonego groszku
- 1 marchew
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 150 ml bulionu
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz czarny
- papryka słodka wędzona
- tymianek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Brokuły podzielić na małe różyczki.
- Kiełbasę lub mięso pokroić w kostkę.
- Pęczak opłukać, wsypać do wrzącej wody, gotować 8 minut, odcedzić.
- Na patelni rozgrzać olej, zrumienić mięso lub kiełbasę z cebulą, dodać paprykę, pieczarki i marchew. Smażyć kilka minut ciągle mieszając.
- Na patelnię dołożyć pęczak, dodać brokuły, zalać gorącym bulionem, posolić do smaku, przykryć i dusić na małym ogniu, aż pęczak wchłonie płyn i będzie miękki.