Chińska klasyka w polskim wydaniu. Przygotuj to danie w kilka chwil

Chińska klasyka w polskim wydaniu. Przygotuj to danie w kilka chwil
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Klasyka chińskiej kuchni na wyciągnięcie ręki. Idealne aromatyczny kurczak syczuański to słodko-pikante danie, które zachwyci każdego. Przygotuj go w swoim domu z prostych składników i rozkoszuj się tym przepysznym daniem. Wystarczy chwila pracy.

Klasyka chińskiej kuchni w Polskim wydaniu. Przygotuj w kilka chwil

Kurczak syczuański z polskich składników - to idealny sposób na aromatyczne danie dla całej rodziny. Szybko, prosto i z azjatyckim twistem. Choć samo danie jest klasykiem kuchni chińskiej to ten przepis jest świetnym sposobem na dostosowanie go "do polskich realiów". 

Jest to idealne połączenie pikantności, aromatu, słodyczy i lekkiego kwasku. To idealny sposób na ciekawe danie, przy którym nie będzie trzeba się zbytnio napracować. Jest to świetne połączenie delikatnego kurczaka, chrupiących warzyw i gęstego sosu.

Jeśli więcej mamy ochotę na pyszne i proste danie - to sprawdzi się idealnie. Najlepiej podawać je z ryżem, który idealnie dopełni nasze danie, sprawiając, że będziemy pełni przez długi czas. Jeśli chcemy, by nasze danie było bardziej autentyczne możemy dodać do niego odrobinę pieprzu syczuańskiego.

Jest on możliwy do kupienia w Polsce, jednak warto zaznaczyć, że może być trudno dostępny. Dlatego w tym przepisie jest on całkowicie opcjonalny. Warto jednak na wykończenie posypać naszego kurczaka orzeszkami prażonymi.

SKŁADNIKI

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 2–3 papryczki chili
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • Sos:
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka kroimy w cienkie paski.
  • Mieszamy z 1 łyżką sosu sojowego i odstawiamy.
  • Wszystkie składniki do sosy mieszamy w niewielkiej misce
  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy posiekany imbir, czosnek i chili.
  • Podsmażamy kilka sekund.
  • Dodajemy kurczaka i podsmażamy, aż będzie gotowy.
  • DOdajemy pokrojoną cebulę i paprykę.
  • Smażymy około 2 minut.
  • Dodajemy sos i mieszamy aż zgęstnieje.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej