Chili inne niż wszystkie. Aksamitne, pikantne i... białe

Chili, które jest nieco inne niż wszystkie. To białe chili to wspaniały pomysł na pyszny, sycący obiad dla całej rodziny. A co najlepsze, całość będzie gotowa w niecałą godzinę. Rozkoszuj się tym rozgrzewającym daniem, które szybko znajdzie sobie miejsce wśród ulubionych.
To nie kolejne, zwykłe chili. Wypróbuj tę przepyszną alternatywę
Białe chili to ciekawa alternatywa dla znanego już każdemu chili con carne. Różni się jednak nie tylko kolorem, ale również dodatkami. Choć oba dnia mają swoje korzenie w kuchni tex-mex i są lekko pikantne, to jednak dość mocno się od siebie różnią.
Na przykład w białym chili nie używamy ani pomidorów, ani czerwonej fasoli. Zamiast tego sięgamy po bulion drobiowy, serek śmietankowy i białą fasolę. To właśnie dzięki temu to danie jest kremowe, aksamitne i subtelniejsze w smaku.
Co więcej, jako mięso używamy tu piersi z kurczaka zamiast mielonej wołowiny czy wieprzowiny. Choć używamy mniej więcej tych samych przypraw, to białe chili wychodzi mniej ostre i ciężkie, łatwiej tu również kontrolować poziom ostrości.
To danie naprawdę warto wypróbować. Jest rozgrzewające, ale nie obciąża. Jest, co więcej, łatwe w przygotowaniu i wykorzystuje łatwodostępne składniki. Całość można również łatwo modyfikować, dodać więcej warzyw, zrobić wersję wegetariańską czy zamienić kurczaka na indyka - wszystko jest możliwe.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1-2 zielone papryczki chili
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki
- 750 ml bulionu drobiowego
- 150 g serka śmietankowego
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- sok z 0,5 limonki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzewamy oliwę.
- Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy.
- Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy do zarumienienia.
- Dodajemy posiekaną papryczkę chili, przyprawy oraz odsączoną fasolę i kukurydzę.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Dolewamy bulion i gotujemy około 15 minut.
- Dodajemy serek śmietankowy i mieszamy, aż do rozpuszczenia.
- Dolewamy śmietanę i gotujemy aż do zgęstnienia.