Chicken Pot Pie. Amerykański klasyk, który pokocha cała rodzina

To danie jest prawdziwą amerykańską klasyką. Chicken pot pie to jednogarnkowa potrawa, w której zapiekamy przepysznego delikatnego kurczaka pod kruchym ciastem. To danie pozwoli wykorzystać wszystko, co mamy w lodówce. Podpowiadamy, jak je zrobić.
Chicken pot pie, czyli prawdziwy klasyk. Amerykanie go kochają
Chicken pot pie to prawdziwa klasyka amerykańskiej i brytyjskiej kuchni. Ten zapiekany placek, gdzie pod chrupiącą pierzynką znajdziemy przepysznego, kremowego kurczaka z warzywami to idealny sposób na ciekawych i smaczny obiad.
Wywodzi się on od europejskich zapiekanek mięsnych, które popularność sięga aż średniowiecza. Niegdyś przygotowywało się je z resztek mięsa pieczonego i warzyw, które zapiekało się w cieście, które pełniło formę naczynia.
Więcej niż jeden wariant. Można przygotować różne opcje
Chicken pot pie można przygotować w różnych wariantach. Niektórzy preferują mini porcje w foremkach na muffiny, które świetnie sprawdzą się jako przystawka na imprezę. Można również wybrać bezglutenową wersję robiąc ciasto z mąki bezglutenowej lub używając ziemniaczanego purée zamiast ciasta. W opcji wegańskiej użyć można grzybów lub cieciorki zamiast mięsa, a sos będzie bazował wówczas na roślinnych napojach.
Chicken pot pie to ciekawy i pyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Nie wymaga długiego przygotowania, chyba że wybierzemy domowe ciasto kruche lub francuskie.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka (lub 500 gram ugotowanego kurczaka, np. z rosołu)
- 150 gram mrożonych warzyw (mogą być również świeże)
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 0,5 szklanki mleka lub śmietanki
- Sól, pieprz, tymianek do smaku
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego lub kruchego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeśli używamy surowego kurczaka konieczne będzie pokrojenie go na małe kawałki i podsmażenie na patelni. Jeśli używamy wcześniej ugotowanego kurczaka, wystarczy go poszatkować.
- W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
- Dodajemy mąkę i mieszamy.
- Stopniowo dodajemy bulion, cały czas mieszając.
- Dodajemy mleko, sól, pieprz i tymianek.
- Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
- Do sosu dodajemy warzywa oraz kurczaka.
- Farsz przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Całość przykrywamy ciastem i dociskamy brzegi.
- Nożem robimy kilka nacięć, by para mogła uchodzić.
- Pieczemy w 200 stopniach przez około 20-25 minut.