Chicken Pot Pie. Amerykański klasyk, który pokocha cała rodzina

2025-03-10
Kinga Goldstein
Chicken Pot Pie. Amerykański klasyk, który pokocha cała rodzina
Autor: Shutterstock.com Chicken Pot Pie. Amerykański klasyk, który pokocha cała rodzina
łatwy
20 min
4

To danie jest prawdziwą amerykańską klasyką. Chicken pot pie to jednogarnkowa potrawa, w której zapiekamy przepysznego delikatnego kurczaka pod kruchym ciastem. To danie pozwoli wykorzystać wszystko, co mamy w lodówce. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Chicken pot pie, czyli prawdziwy klasyk. Amerykanie go kochają

Chicken pot pie to prawdziwa klasyka amerykańskiej i brytyjskiej kuchni. Ten zapiekany placek, gdzie pod chrupiącą pierzynką znajdziemy przepysznego, kremowego kurczaka z warzywami to idealny sposób na ciekawych i smaczny obiad.

Wywodzi się on od europejskich zapiekanek mięsnych, które popularność sięga aż średniowiecza. Niegdyś przygotowywało się je z resztek mięsa pieczonego i warzyw, które zapiekało się w cieście, które pełniło formę naczynia.

Więcej niż jeden wariant. Można przygotować różne opcje

Chicken pot pie można przygotować w różnych wariantach. Niektórzy preferują mini porcje w foremkach na muffiny, które świetnie sprawdzą się jako przystawka na imprezę. Można również wybrać bezglutenową wersję robiąc ciasto z mąki bezglutenowej lub używając ziemniaczanego purée zamiast ciasta. W opcji wegańskiej użyć można grzybów lub cieciorki zamiast mięsa, a sos będzie bazował wówczas na roślinnych napojach.

Chicken pot pie to ciekawy i pyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Nie wymaga długiego przygotowania, chyba że wybierzemy domowe ciasto kruche lub francuskie. 

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka (lub 500 gram ugotowanego kurczaka, np. z rosołu)
  • 150 gram mrożonych warzyw (mogą być również świeże)
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 0,5 szklanki mleka lub śmietanki
  • Sól, pieprz, tymianek do smaku
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego lub kruchego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeśli używamy surowego kurczaka konieczne będzie pokrojenie go na małe kawałki i podsmażenie na patelni. Jeśli używamy wcześniej ugotowanego kurczaka, wystarczy go poszatkować.
  • W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
  • Dodajemy mąkę i mieszamy.
  • Stopniowo dodajemy bulion, cały czas mieszając.
  • Dodajemy mleko, sól, pieprz i tymianek.
  • Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
  • Do sosu dodajemy warzywa oraz kurczaka.
  • Farsz przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Całość przykrywamy ciastem i dociskamy brzegi.
  • Nożem robimy kilka nacięć, by para mogła uchodzić.
  • Pieczemy w 200 stopniach przez około 20-25 minut.
Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.
Kinga Goldstein