Butter chicken z wolnowaru. Mnóstwo smaku i aromatu dzięki metodzie slow cooking
2023-01-02
łatwy
260 min
4
Ojczyzną aromatycznego butter chicken są Indie. To właśnie tam narodziła się aromatyczna i sycąca potrawa z kurczakiem w roli głównej. Ten przepis różni się od tradycyjnej receptury, ponieważ potrawę przyrządza się w wolnowarze. Dzięki metodzie slow cooking mięso jest miękkie i soczyste. Oto łatwy przepis na butter chicken z wolnowaru.
Dlaczego butter chicken warto zrobić w wolnowarze?
- Przepis na indyjskiego kurczaka w wolnowarze nie jest skomplikowany, ale czas gotowania wynosi cztery godziny. Mięso gotuje się w temperaturze poniżej 100 stopni C.
- Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok.
- Mimo długiego czasu przyrządzania, mięso nie przypala się, nie wysycha, ani nie wymaga mieszania czy dolewania wody.
- Kurczak gotowany metodą slow cooking ma głęboki smak. Wszystkie składniki zachowują swoje wartości odżywcze.
- Butter chicken gotowany w wolnowarze sprawdzi się przez cały rok. Urządzenie nie podnosi temperatury w pomieszczeniu, więc można z niego korzystać nawet w upalne dni.
- Osoby, które lubią pikantne smaki, mogą zwiększyć dodatek przyprawy curry o jedną dodatkową łyżkę, a także dosypać więcej płatków chili.
- Przyprawę curry zastąpi mieszanka garam masala, a śmietanę gęsty jogurt naturalny.
- Jeżeli sos będzie za rzadki, wystarczy dodać nieco więcej śmietany.
- Z tym aromatycznym kurczakiem pysznie smakuje ryż basmati oraz chlebki naan. Świeżości nadadzą listki kolendry lub natki pietruszki.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa z nogi kurczaka
- 100 ml śmietany 18%
- 75 ml wody
- 1 cm świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki przyprawy curry
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć do miseczki i wsypać curry, płatki chili i cukier. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
- Mięso kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i doprawić z każdej strony solą i pieprzem. Natrzeć mieszanką przypraw.
- W wolnowarze umieścić pokrojone na małe kawałki masło i kurczaka. Wlać wodę i dokładnie wymieszać.
- Zamknąć wolnowar i gotować w wysokiej temperaturze około 4 godzin, aż kurczak będzie bardzo miękki, a sos będzie pachniał słodko i aromatycznie.
- Delikatnie wlać śmietanę, przykryć i gotować kolejne 10 minut.
- Podawać z ryżem basmati i świeżą kolendrą.
Kuchnia indyjska - kurczak tandoori