Butter chicken z wolnowaru. Mnóstwo smaku i aromatu dzięki metodzie slow cooking

butter chicken wolnowar
Autor: Shutterstock
łatwy
260 min
4

Ojczyzną aromatycznego butter chicken są Indie. To właśnie tam narodziła się aromatyczna i sycąca potrawa z kurczakiem w roli głównej. Ten przepis różni się od tradycyjnej receptury, ponieważ potrawę przyrządza się w wolnowarze. Dzięki metodzie slow cooking mięso jest miękkie i soczyste. Oto łatwy przepis na butter chicken z wolnowaru.

Dlaczego butter chicken warto zrobić w wolnowarze?

  • Przepis na indyjskiego kurczaka w wolnowarze nie jest skomplikowany, ale czas gotowania wynosi cztery godziny. Mięso gotuje się w temperaturze poniżej 100 stopni C.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok.
  • Mimo długiego czasu przyrządzania, mięso nie przypala się, nie wysycha, ani nie wymaga mieszania czy dolewania wody.
  • Kurczak gotowany metodą slow cooking ma głęboki smak. Wszystkie składniki zachowują swoje wartości odżywcze.
  • Butter chicken gotowany w wolnowarze sprawdzi się przez cały rok. Urządzenie nie podnosi temperatury w pomieszczeniu, więc można z niego korzystać nawet w upalne dni.
  • Osoby, które lubią pikantne smaki, mogą zwiększyć dodatek przyprawy curry o jedną dodatkową łyżkę, a także dosypać więcej płatków chili.
  • Przyprawę curry zastąpi mieszanka garam masala, a śmietanę gęsty jogurt naturalny.
  • Jeżeli sos będzie za rzadki, wystarczy dodać nieco więcej śmietany.
  • Z tym aromatycznym kurczakiem pysznie smakuje ryż basmati oraz chlebki naan. Świeżości nadadzą listki kolendry lub natki pietruszki.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa z nogi kurczaka
  • 100 ml śmietany 18%
  • 75 ml wody
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki przyprawy curry
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć do miseczki i wsypać curry, płatki chili i cukier. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
  • Mięso kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i doprawić z każdej strony solą i pieprzem. Natrzeć mieszanką przypraw.
  • W wolnowarze umieścić pokrojone na małe kawałki masło i kurczaka. Wlać wodę i dokładnie wymieszać.
  • Zamknąć wolnowar i gotować w wysokiej temperaturze około 4 godzin, aż kurczak będzie bardzo miękki, a sos będzie pachniał słodko i aromatycznie.
  • Delikatnie wlać śmietanę, przykryć i gotować kolejne 10 minut.
  • Podawać z ryżem basmati i świeżą kolendrą.
Kuchnia indyjska - kurczak tandoori
Anna Szulc-Górska
więcej