Budżetowe zawijanki z mortadeli i kapusty. Niby-gołąbki na tani, smaczny i łatwy obiad

Zawijanki z kapusty i mortadeli
Autor: Shutterstock Zawijanki z kapusty i mortadeli to pomysł na smaczny i niedrogi obiad
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Zawijanki z mortadeli to mój patent na "chude" dni. To proste danie kosztuje grosze, a jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Poza sezonem na pomidory można dodatkowo obniżyć jego koszt zastępując je pokrojoną w słupki papryką  - świeżą lub konserwową, kiszonym ogórkiem lub ulubionymi piklami. Dzięki temu za każdym razem wychodzi nieco inne danie.

SKŁADNIKI

  • 8 liści kapusty
  • 16 plastrów mortadeli
  • 4 pomidory, pokrojone w słupki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól
  • mielona papryka
  • siekany koperek lub suszone zioła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście kapusty sparzyć we wrzątku, miękkie wyjąć i wystudzić. ściąć z nich grube nerwy liściowe.
  • liście rozłożyć na blacie, na każdym położyć po 2 plastry mortadeli i pomidory pokrojone w słupki.
  • Liście ciasto zwinąć w rulon i ułożyć na dnie naczynia wysmarowanego tłuszczem.
  • Podlać odrobiną wody i dusić na niedużym ogniu, aż kapusta będzie zupełnie miękka.
  • Zawijanki wyjąc na talerz, sos podprawić koncentratem pomidorowym. 
  • Zaijanki podawać z sosem, oprószone suszonymi ziołami lub świeżym koperkiem.
  • Podawać z ziemniakami z wody, puree lub kromka świeżego chleba.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Co zrobić z kapusty? 10 przepisów na potrawy z białą kapustą

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej