Budżetowe zawijanki z mortadeli i kapusty. Niby-gołąbki na tani, smaczny i łatwy obiad
2023-01-30
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Zawijanki z mortadeli to mój patent na "chude" dni. To proste danie kosztuje grosze, a jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Poza sezonem na pomidory można dodatkowo obniżyć jego koszt zastępując je pokrojoną w słupki papryką - świeżą lub konserwową, kiszonym ogórkiem lub ulubionymi piklami. Dzięki temu za każdym razem wychodzi nieco inne danie.
SKŁADNIKI
- 8 liści kapusty
- 16 plastrów mortadeli
- 4 pomidory, pokrojone w słupki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka tłuszczu
- sól
- mielona papryka
- siekany koperek lub suszone zioła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście kapusty sparzyć we wrzątku, miękkie wyjąć i wystudzić. ściąć z nich grube nerwy liściowe.
- liście rozłożyć na blacie, na każdym położyć po 2 plastry mortadeli i pomidory pokrojone w słupki.
- Liście ciasto zwinąć w rulon i ułożyć na dnie naczynia wysmarowanego tłuszczem.
- Podlać odrobiną wody i dusić na niedużym ogniu, aż kapusta będzie zupełnie miękka.
- Zawijanki wyjąc na talerz, sos podprawić koncentratem pomidorowym.
- Zaijanki podawać z sosem, oprószone suszonymi ziołami lub świeżym koperkiem.
- Podawać z ziemniakami z wody, puree lub kromka świeżego chleba.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?