Boczek z grilla: wyjątkowy przepis na soczyste mięso

Boczek z grilla: wyjątkowy przepis na soczyste mięso
Autor: Shutterstock.com Grillowany w plastrach boczek krojony na mniejsze kawałki
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Boczek z grilla to wypróbowany i przetestowany, bezbłędny przepis na grillowany boczuszek. Mięso za każdym razem jest miękkie i smaczne! Częstujcie się wyjątkowym przepisem na soczyste mięso z grilla!

Tajemnica soczystego boczku z grilla

Mięso przeznaczone na grill należy wcześniej zamarynować. W tym przypadku marynatę tworzy sos sojowy, ocet, cukier, sól oraz... popularny napój gazowany. Zawarte w marynacie kwasy zmiękczają mięso i nieco go denaturują, czyli wstępnie gotują białko. Zewnętrzna warstwa poddana działaniu marynaty zamyka soki w środku. Dzięki temu kawałki boczku grillują się szybciej i pozostają soczyste we wnątrz kawałka. 

Jak zrobić boczek z grilla?

  • Boczek przeznaczony do grillowania powinien być umiarkowanie tłusty. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Do tego zapobiega nadmiernemu wysuszeniu mięsa podczas obróbki w wysokich temperaturach. 
  • Wcześniej mięso należy zamarynować. Boczek musi się marynować conajmniej 4 godziny lub dłużej. Najlepiej przygotować mięso wieczorem i zostawić na noc w lodówce.
  • Aby grillowany boczek był jeszcze lepszy, warto pod koniec grillowania mięso posmarować słodko-pikantną glazurą. 

SKŁADNIKI

  • Na boczek z grilla:
  • 1 kg surowego boczku wieprzowego lub karkówki przerośniętej tłuszczem
  • Na marynatę:
  • 2 szklanki gazowanego napoju typu 7 UP lub Sprite
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki octu
  • 6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • Na glazurę:
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2-3 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1 łyżka oleju 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokrój na plastry lub w grubszą kostkę. Mięso pokrojone w kostkę przed grillowaniem nadziej na patyki, jak szaszłyki. Patyczki bambusowe należy wcześniej namoczyć w wodzie. 
  • Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w dużej szklanej misce lub naczyniu. Włóż kawałki wieprzowiny do miski i marynuj przez co najmniej 4 godziny, ale najlepiej całą noc, aby lepiej mięso przeszło smakiem.
  • Rozgrzej grill. Grilluj mięso nadziane na patyczki przez około 3-4 minuty z każdej strony lub do zrumienienia i upieczenia w środku. Plastry boczku grilluj przez 6-8 minut z każdej strony.
  • W przypadku kotletów karkowych może to potrwać dłużej, więc odpowiednio dostosuj czas grillowania w zależności od gatunku mięsa i grubości kawałka. 
  • Gdy mięso zrumieni się z każdej strony, używając pędzla kuchennego, pokryj z obu stron mieszaniną ketchupu i słodkiego sosu chili. Grilluj, aż glazura się lekko przyrumieni. Gotowe! 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej