Boczek z grilla: wyjątkowy przepis na soczyste mięso
2021-06-25
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Boczek z grilla to wypróbowany i przetestowany, bezbłędny przepis na grillowany boczuszek. Mięso za każdym razem jest miękkie i smaczne! Częstujcie się wyjątkowym przepisem na soczyste mięso z grilla!
Tajemnica soczystego boczku z grilla
Mięso przeznaczone na grill należy wcześniej zamarynować. W tym przypadku marynatę tworzy sos sojowy, ocet, cukier, sól oraz... popularny napój gazowany. Zawarte w marynacie kwasy zmiękczają mięso i nieco go denaturują, czyli wstępnie gotują białko. Zewnętrzna warstwa poddana działaniu marynaty zamyka soki w środku. Dzięki temu kawałki boczku grillują się szybciej i pozostają soczyste we wnątrz kawałka.
Jak zrobić boczek z grilla?
- Boczek przeznaczony do grillowania powinien być umiarkowanie tłusty. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Do tego zapobiega nadmiernemu wysuszeniu mięsa podczas obróbki w wysokich temperaturach.
- Wcześniej mięso należy zamarynować. Boczek musi się marynować conajmniej 4 godziny lub dłużej. Najlepiej przygotować mięso wieczorem i zostawić na noc w lodówce.
- Aby grillowany boczek był jeszcze lepszy, warto pod koniec grillowania mięso posmarować słodko-pikantną glazurą.
SKŁADNIKI
- Na boczek z grilla:
- 1 kg surowego boczku wieprzowego lub karkówki przerośniętej tłuszczem
- Na marynatę:
- 2 szklanki gazowanego napoju typu 7 UP lub Sprite
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki octu
- 6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- 1 1/2 łyżeczki soli
- Na glazurę:
- 3 łyżki ketchupu
- 2-3 łyżki słodkiego sosu chili
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek pokrój na plastry lub w grubszą kostkę. Mięso pokrojone w kostkę przed grillowaniem nadziej na patyki, jak szaszłyki. Patyczki bambusowe należy wcześniej namoczyć w wodzie.
- Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w dużej szklanej misce lub naczyniu. Włóż kawałki wieprzowiny do miski i marynuj przez co najmniej 4 godziny, ale najlepiej całą noc, aby lepiej mięso przeszło smakiem.
- Rozgrzej grill. Grilluj mięso nadziane na patyczki przez około 3-4 minuty z każdej strony lub do zrumienienia i upieczenia w środku. Plastry boczku grilluj przez 6-8 minut z każdej strony.
- W przypadku kotletów karkowych może to potrwać dłużej, więc odpowiednio dostosuj czas grillowania w zależności od gatunku mięsa i grubości kawałka.
- Gdy mięso zrumieni się z każdej strony, używając pędzla kuchennego, pokryj z obu stron mieszaniną ketchupu i słodkiego sosu chili. Grilluj, aż glazura się lekko przyrumieni. Gotowe!
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne